Doorgaan naar hoofdinhoud

Deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek

Om topklinische zorg nu en in de toekomst te kunnen leveren, heeft Franciscus Gasthuis & Vlietland veel aandacht voor opleiding, (wetenschappelijk) onderzoek en innovatie.

Wetenschappelijk onderzoek bij patiënten wordt vaak aangegeven als een wetenschappelijke studie. Deelname aan een dergelijke studie is altijd geheel vrijwillig en de patiënt moet vooraf altijd expliciet toestemming geven. Alle studies in Franciscus Gasthuis & Vlietland zijn goedgekeurd door de Raad van Bestuur. Wanneer u heeft besloten mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek, kunt u met uw vragen terecht bij de onderzoeker of uw behandelend arts.

Gebruik van gegevens

Uw gegevens kunnen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Uw gegevens worden alleen volledig geanonimiseerd gebruikt, dit betekent dat uw gegevens niet tot u als persoon herleidbaar zijn door de onderzoeker die deze data gebruikt. Het gebruik van uw data heeft voor u in geen geval gevolgen. Indien u bezwaar heeft tegen het geanonimiseerd gebruik van uw gegevens, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts of de Patiëntenvoorlichting van het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Uw gegevens worden in dat geval niet gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.

Gebruik van restmateriaal

Het bloed, de urine of ontlasting die u heeft afgestaan, gebruiken we in principe alleen om het aangevraagde onderzoek te doen. Het overgebleven lichaamsmateriaal kán soms voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt. In dat geval verwijderen wij uw persoonlijke gegevens, waardoor het materiaal niet meer naar u te herleiden is. Als extra afname van lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk is, vragen wij u altijd om toestemming. Hebt u hiertegen bezwaar, dan kunt u dit kenbaar maken bij uw behandelaar of degene die uw bloed, urine of ontlasting af- of aanneemt.

Meer informatie over deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek 

Op de website van het Ministerie van Volksgezondheid kunt u meer informatie lezen over deelname aan wetenschappelijk onderzoek. U kunt de folder 'Medisch-wetenschappelijk onderzoek: algemene informatie voor de proefpersoon' downloaden.

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid