Prostaatcentrum

Hier krijgen onze patiënten met een verdenking op prostaatkanker de best mogelijke prostaatkankerzorg

Header Prostaatcentrum

Uw bezoek aan het Prostaatcentrum

Het Prostaatcentrum zuidwest Nederland is een samenwerking tussen het topklinische Franciscus Gasthuis en universitair Erasmus MC Kanker Instituut. Het onderscheidt zich ten opzichte van andere Nederlandse centra door de multidisciplinaire benadering van diagnostiek en behandeling. Het doel van het centrum is om, naast multidisciplinaire zorg, te innoveren door te investeren in ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek en therapie. Het Prostaatcentrum start zelf onderzoek op en voert het uit. Hierdoor is het als expertisecentrum op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van prostaatkanker. Daarnaast worden nieuwe trials aangeboden, waarbij patiënten gedurende het behandeltraject worden geregistreerd. Hierdoor kan de zorg voor patiënten met prostaatkanker worden verbeterd, niet alleen voor de huidige, maar ook de toekomstige generatie.

Behandelteam

prof. dr. C.H. Bangma

Uroloog C. Bangma
Uroloog

drs. D.C. van Diepen

Diepen
Uroloog

M. van Gelder

Urologisch researchverpleegkundige M. van Gelder
Urologisch researchverpleegkundige

L. Incrocci

Incrocci, L. radiotherapeu
Radiotherapeut

R. Lammens

Lammens, R. Physician assistant
Physician assistant

R. van Soest

Soest.R.van.Uroloog
Uroloog

dr. S.H. de Vries

Vries
Uroloog

K.C. de Vries

Vries
Radiotherapeut-oncoloog

S. Wildeman

Wildeman
Urologisch-oncologieverpleegkundige

De beste zorg rondom prostaatkanker

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 12.500 mannen prostaatkanker vastgesteld. Wij begrijpen dat dit niet alleen invloed heeft op uw lichaam, maar ook op heel uw leven. Daarom staat een heel team van toegewijde specialisten en zorgverleners voor u klaar om u door het ziekteproces heen te helpen. De urologen, radiotherapeuten en oncologen zijn ervaren en maken gebruik van de laatste technologieën. Denk bijvoorbeeld aan de Da Vinci Robot. Samen met u en uw behandeld arts wordt gekozen voor een behandelingsvorm die het beste bij uw situatie past. 

 

 

Wij werken samen met:

Het Anser protstaatnetwerk

Wij zijn partner van het Anser prostaatnetwerk

Ook zijn wij partner in het Anser prostaatnetwerk. Dit is een samenwerkingsverband van 8 ziekenhuizen in de regio West-Nederland. Hier werken wij samen op het gebied van de diagnose en nazorg, opleiding en onderzoek van prostaatkanker. Meer weten over het Anser prostaatnetwerk? 

 

 

Wat is prostaatkanker? 

Het begint als een wildgroei van cellen in de klierbuisjes van de prostaat. Hierdoor ontstaat een verandering van het prostaatweefsel. Deze verandering is soms door een specialist te voelen als een vergroting of verharding van de prostaat. Zoals bij de meeste soorten kanker kunnen ook bij prostaatkanker uitzaaiingen (metastasen) optreden. Uitzaaiingen ontstaan wanneer kankercellen losraken van de tumor en via bloed en/of lymfe op een andere plaats in het lichaam terechtkomen. Daar kunnen de uitgezaaide cellen uitgroeien tot tumoren. Bij prostaatkanker ontstaan uitzaaiingen meestal pas in een laat stadium van de ziekte. Bij prostaatkanker kunnen uitzaaiingen voorkomen in de lymfeklieren in de onderbuik. Als de kankercellen zich via het bloed verspreiden, ontstaan vaak uitzaaiingen in de botten.

 

 

PSA eiwit

Het Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) is een eiwit dat normaal in een kleine hoeveelheid in het bloed aanwezig is. Het wordt gevormd in het klierweefsel van de prostaat, zowel in een gezonde als in een zieke prostaat. Een verhoogde waarde kan op prostaatkanker wijzen. Een PSA-test kan een aanwijzing geven of er sprake is van prostaatkanker. 

Meer weten over een PSA-test?

Onderzoeken

In het Prostaatcentrum worden er verschillende soorten onderzoeken uitgevoerd. Uw arts bespreekt dit met u. Hieronder leest u meer over de verschillende soorten onderzoeken: 

Behandelingen

Bij prostaatkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Samen met uw arts bespreekt u wat in uw situatie de beste behandeling is. Mogelijke behandelingen zijn:

Wachttijden

Specialisme Franciscus Berkel Franciscus Gasthuis Franciscus Maassluis Franciscus Vlietland Franciscus Willemsplein
Prostaatcentrum
Polikliniek
Regulier - 6 dagen - - -
Laatst bijgewerkt
10-09-2024 15:30
Wachttijden gelden niet voor spoedpatiënten. Uw huisarts kan bij medische noodzaak contact opnemen met het ziekenhuis voor een kortere wachttijd.
De wachttijd is op dit moment langer dan wij vooruit kunnen plannen. Of wij beoordelen wanneer een afspraak ingepland moet worden
U kunt niet op deze locatie terecht.
Franciscus Gasthuis

Prostaatcentrum zuidwest Nederland

1e verdieping, balie 116
Afspraak maken
010 - 461 6452