MRI fusie biopten - prostaatonderzoek

Een prostaatbiopsie wordt verricht om weefsel van uw prostaat te verkrijgen voor laboratoriumonderzoek. De prostaat is een kleine klier die zich onder uw blaas en rondom het eerste gedeelte van uw plasbuis bevindt. 

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats in het Prostaatcentrum zuidwest Nederland. Het gehele
onderzoek duurt (inclusief bespreking en aan-/uitkleden) ongeveer 30 tot 45 minuten. U neemt plaats op de onderzoekstafel met ontbloot onderlichaam en liggend op uw linkerzij met opgetrokken knieën. De arts verricht daarna met zijn/haar vinger inwendig onderzoek en voelt naar de prostaat. U kunt hierbij het gevoel ervaren dat u moet plassen.

Hierna brengt hij/zij de echografiestaaf in via de anus. Deze staaf is iets dikker dan een vinger. Het inbrengen kan ongemakkelijk aanvoelen, maar is meestal niet pijnlijk. Met de echo wordt de prostaat bekeken en de driedimensionale afbeelding gemaakt. Vervolgens wordt de prostaat lokaal verdoofd met een verdovingsvloeistof. De  verdovingsvloeistof wordt ingespoten rondom de prostaat via een naald in de echografiestaaf. Ook dit is meestal niet pijnlijk. Zodra de verdoving is ingewerkt worden de biopten genomen. Met een naald worden dunne sliertjes prostaatweefsel  weggenomen. U hoort hierbij een klikkend geluid.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze folder 'MRI fusie biopten'. Klik hier.