Hormonale therapie

Hormonen zijn stoffen die ons lichaam zelf maakt. Ze worden uitgescheiden in het bloed en beïnvloeden een aantal processen of organen in ons lichaam. Een belangrijke groep hormonen zijn de geslachtshormonen. De groei van prostaatkankercellen wordt gestimuleerd door het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Hormonale therapie is erop gericht de stimulerende werking van testosteron teniet te doen. Het ontstaan en de woekering van kankercellen kunnen zo (tijdelijk) worden stopgezet. Afname van de aanmaak of van de werking van testosteron kan worden bereikt door het gebruik van medicijnen (hormoonpreparaten) of een operatie (orchidectomie). Hormonale therapie kan zowel worden ingezet als aanvullende behandeling (adjuvante) of wanneer genezing niet meer mogelijk is en hiermee voornamelijk klachten worden verminderd (palliatieve behandeling).

Er zijn verschillende manieren hormonale therapie:

Adjuvante hormonale therapie

Deze therapie wordt vooral toegepast bij agressieve vormen van prostaatkanker. De uitwendige bestraling wordt soms gecombineerd met hormonale therapie in de vorm van medicijnen; tabletten en/of injecties. Na afloop van de bestralingsbehandeling kan de hormoonbehandeling nog enkele jaren voortduren.

Palliatieve hormonale therapie

In overleg met uw uroloog kunt u hierbij kiezen uit 2 mogelijkheden om de invloed van de (geslachts)hormonen op de groei van de tumorcellen te verkleinen:

  • Door middel van een operatie aan uw zaadballen (orchidectomie). Hierbij wordt het hormoonproducerend weefsel uit allebei uw zaadballen verwijderd. De bijballen en het vlies dat uw zaadballen omhullen, blijven meestal zitten. Hierdoor voelt het nog redelijk hetzelfde aan als voorheen.
  • Door middel van medicijnen (injecties en/of tabletten). Bij injecties wordt de werking van uw zaadballen stilgelegd, waardoor geen testosteron meer wordt aangemaakt. De injecties worden om de 3 maanden aan huis toegediend door een verpleegkundige van de prikservice van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Het effect is vergelijkbaar met een operatie aan uw zaadballen (orchidectomie). U moet de medicijnen dagelijks, jarenlang of soms levenslang gebruiken.