Prostaatverwijdering

Een prostaatverwijdering, ook wel radicale prostatectomie genoemd, is een operatie waarbij de uroloog uw hele prostaat en weefsel daaromheen met de zaadblaasjes wegneemt. Dit is een curatieve behandeling, wat betekent dat het als doel heeft om genezing te bereiken. Deze operatie wordt alleen uitgevoerd als er geen uitzaaiingen zijn. Om daar extra zekerheid over te krijgen, verwijdert de uroloog soms eerst de lymfeklieren uit uw onderbuik. Dit gaat altijd in overleg met u en uw uroloog. Deze worden tijdens de operatie in het laboratorium onderzocht. Als er geen uitzaaiingen in de lymfeklieren zitten, verwijdert de uroloog vervolgens uw prostaat en zaadblaasjes. Als blijkt dat uw lymfeklieren toch uitzaaiingen bevatten, worden uw prostaat en zaadblaasjes meestal niet verwijderd en komt u in aanmerking voor een andere behandeling (bestraling of hormoontherapie).

Robotchirurgie met de Da Vinci Robot

Bij de Da Vinci Robotchirurgie opereert de uroloog via een aantal kleine sneetjes in de buikwand en brengt vervolgens een kijkinstrument (laparoscoop) in. In goed overleg wordt u hiervoor doorverwezen naar de Anser prostaatoperatiekliniek in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. In deze kliniek werken de meest ervaren operateurs op het gebied van prostaatzorg samen. Franciscus Gasthuis & Vlietland is partner in het Anser prostaatnetwerk.

Wat doet de Da Vinci Robot?

De microchirurgische robot geeft de uroloog een nog beter zicht en fijnere vingerbewegingen, waardoor nog preciezer kan worden geopereerd. De uroloog zit met zijn hoofd en handen in een nauwe ruimte. Zijn vingers zijn via een computer verbonden met de instrumenten, die via buisjes in uw lichaam zijn ingebracht. Door subtiele vingerbewegingen stuurt hij de instrumenten waardoor het nog preciezer kan opereren. In tegenstelling tot kijkoperaties beschikt de uroloog over een driedimensioneel beeld, dat is vergroot. Daarnaast zijn de voorheen moeizaam bereikbare plekken met de robot gemakkelijker te bereiken.

Een operatie met de Da Vinci Robot

Voor uw operatie

Nadat u samen met uw uroloog voor de operatie met de Da Vinci Robot heeft gekozen, voorziet de urologisch-oncologieverpleegkundige u van gerichte informatie over de opname, kathetergebruik, continentie en bekkenfysiotherapie. Als de definitieve operatiedatum bekend is, krijgt u een brief met de definitieve opnamedatum thuis gestuurd.

Het pre-operatief spreekuur vindt plaats in bij de Anser prostaatoperatiekliniek in het Maasstad ziekenhuis. Vaak maakt u dan ook direct kennis met de uroloog die u gaat opereren.

Na uw operatie

Op de verpleegafdeling van de Anser prostaatoperatiekliniek in het Maasstad ziekenhuis loopt een zaalarts visite, waaraan u vragen kunt stellen. De zaalarts stelt dagelijks uw medisch beleid bij. Uw opname duurt meestal niet langer dan 1 tot 2 dagen. Vanaf de eerste dag na de operatie kunt u gewoon weer eten en drinken. Als u zich goed voelt, mag u ook rondlopen op de verpleegafdeling.

Na uw ontslag

De urologisch-oncologieverpleegkundige neemt binnen een paar dagen na uw ontslag telefonisch contact met u op om te vragen hoe het met u gaat.

Circa een week na uw ontslag uit de Anser prostaatoperatiekliniek in het Maasstad ziekenhuis komt u 1 keer terug in het Maasstad ziekenhuis voor onderstaande afspraken. Deze afspraken vinden op 1 dag plaats.

  • Als het nodig is, wordt voordat de katheter wordt verwijderd, eerst een röntgenfoto van uw blaas (cystogram) gemaakt. Dit onderzoek wordt alleen gedaan op aanvraag van uw uroloog om te controleren of er geen lekkage is bij het inhechten van uw plasbuis in uw blaas.
  • Opname op de afdeling Dagbehandeling van Franciscus Gasthuis om uw katheter te verwijderen en te kijken hoe het urineren gaat.
  • Afspraak met uw uroloog voor de microscopische uitslag (PA-uitslag) van het weggenomen weefsel.

Hierna krijgt u een afspraak mee om over 6 weken terug te komen bij uw uroloog.

Nacontrole

Na de operatie blijft u onder controle bij uw uroloog en de urologisch-oncologieverpleegkundige. De volgende zaken komen hierbij onder andere aan bod:

  • PSA-waarde
  • Continentie
  • Seksualiteit
  • Psychosociale aspecten