Perineale prostaatpunctie/-biopsie

Wanneer het nodig is, prikt uw uroloog tijdens de echografie in uw prostaat om weefsel af te nemen voor verder laboratoriumonderzoek. Dit heet 'afnemen van perineale prostaatbiopten'. Dit onderzoek kan nodig zijn om kwaadaardigheid uit te sluiten. Met behulp van echoapparatuur ziet uw uroloog op een computerscherm precies waar hij prikt. Op die manier kan hij de plaats van de punctie nauwkeuriger bepalen dan wanneer hij uw prostaat alleen met de vinger voelt. Een prostaatpunctie voelt aan als enkele prikken of klapjes (uiteraard wordt dit onder verdoving gedaan). De ervaring is dat wanneer u zich zoveel mogelijk ontspant, u zo min mogelijk voelt. Afhankelijk van de grootte van de prostaat krijgt u 8 tot 12 puncties. De hele ingreep duurt ongeveer 15-30 minuten.

Vooraf aan het onderzoek (perineale prostaatbiopsie) moet de urine worden nagekeken op de aanwezigheid van een urineweginfectie. Hiervoor moet u tijdens uw bezoek wat urine inleveren.

Na het onderzoek

Indien u alleen bloed plast, dan moet u contact opnemen met de polikliniek Urologie. In de avond en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van Franciscus Gasthuis. 

Contact opnemen SEH