Dagbehandeling

U komt voor een onderzoek of een (kleine) ingreep naar de afdeling Dagbehandeling. Na het onderzoek of de ingreep blijft u nog even in het ziekenhuis en aan het einde van de dag gaat u weer naar huis.
Dagbehandeling

Uw afspraak

Zodra bekend is dat u opgenomen moet worden in ons ziekenhuis, plannen we een afspraak voor u in. U krijgt op tijd een bevestiging per brief of e-mail van ons met daarin de opnamedatum, de afdeling waar u zich moet melden en de tijd waarop u zich moet melden. Wordt u geopereerd? Dan krijgt u 1 dag vóór de operatie van de afdeling waar u opgenomen te horen hoe laat u in het ziekenhuis verwacht wordt voor de opname.

Pre-operatieve screening
Als u geopereerd wordt, krijgt u vóór uw opname eerst nog een afspraak bij de Pre-operatieve screening.

Kunt u niet komen?
Kunt u niet komen op de geplande dag en tijd? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan ons. We maken dan met u een nieuwe afspraak.

Het komt helaas soms voor dat uw opname niet doorgaat. Bijvoorbeeld door een spoedopname. Wij plannen dan zo snel mogelijk met u een nieuwe datum voor uw opname.

Thuis voorbereiden

Wat neemt u mee?

  • Legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingenkaart)
  • Verzekeringspas
  • Een actuele lijst van uw medicijnen (deze heeft uw apotheek) of uw medicijnen in verpakking
  • Trek gemakkelijke kleding aan. Neem een wijd shirt mee voor na de ingreep. 
  • Bril/lenzen
  • Uw mobiele telefoon en oplader

Waardevolle spullen kunt u beter thuis laten.

Thuiskomst voorbereiden
Als u een verdoving krijgt, mag u niet zelf autorijden. Zorg dat iemand u ophaalt uit het ziekenhuis en naar huis brengt. Zorg dat iemand de eerste 24 uur na uw behandeling bij u blijft.

Informeer uw naaste over GEEN bezoek
Om de rust voor u en onze andere patienten te bewaren, is er op de afdeling Dagbehandeling geen bezoek mogelijk. Wel mag er 1 begeleider mee naar de afdeling. Deze begeleider mag u brengen en halen bij balie van de dagbehandeling. 

Folder over Dagbehandeling
Om u goed voor te bereiden, vragen wij u om de informatiefolder Dagbehandeling goed door te lezen.  

Voorzieningen in het ziekenhuis
Om uw verblijf in ons ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken, kunt u gebruik maken van diversie voorzieningen. Lees hier alvast meer over op deze pagina

Pre-operatieve screening

Als u geopereerd wordt, krijgt u vóór uw opname eerst nog een afspraak bij de Pre-operatieve screening. Deze afspraak vindt dus op een andere dag plaats dan uw opname. Op de Pre-operatieve screening krijgt u een gesprek met de apothekersassistente, intakeverpleegkundige en de anesthesiemedewerker/anesthesioloog. Houd u er rekening mee dat het gesprek op de Pre-operatieve screening ongeveer 1,5 uur duurt. 

1. Gesprek met de apothekersassistente
De apothekersassistent neemt met u door welke medicijnen u gebruikt. Neem daarom altijd de medicijnen die u gebruikt in verpakking mee of vraag een medicatieoverzicht bij uw apotheek en neem deze mee.

2. Gesprek met de intakeverpleegkundige 
De intakeverpleegkundige geeft informatie over de opname in het ziekenhuis, hoe u zich kunt voorbereiden hierop en wat u de dagen erna kunt verwachten. Ook uw thuissituatie wordt besproken zodat we goed kunnen kijken wat u na de operatie nodig heeft, bijvoorbeeld extra hulp in huis door thuiszorg

3. Gesprek met de anesthesioloog/anesthesiemedewerker
De anesthesioloog en anesthesiemedewerker onderzoekt of uw lichamelijke conditie goed genoeg is om een operatie te ondergaan. Zij stellen u vragen over uw gezondheid en bespreken welke vorm van anesthesie, de verdoving die u krijgt, geschikt is voor u. Soms is bloedonderzoek nodig en wordt een ECG (hartfilm) gemaakt. Tot slot wordt besproken welke voorbereidingen u zelf nog moet treffen, bijvoorbeeld tijdelijk stoppen met bepaalde medicijnen.

Eten en drinken voor de operatie

Als u een operatie krijgt, moet u rekening houden met wat en tot hoeveel uur u voor de opname  nog mag eten en drinken.  We leggen het u graag uit. Deze regels gelden altijd, tenzij de anesthesioloog u iets anders heeft verteld.

Tot 6 uur voordat u opgenomen wordt, mag u:

Eten: 2 witte boterhammen óf 2 beschuiten met jam of suiker en dun margarine.
Drinken: 1 glas melk of koffie met melk en suiker is toegestaan. Verder alleen water of thee.

Tot 2 uur voordat u opgenomen wordt, mag u:

Drinken: Water of thee, eventueel met suiker of een zoetje. Geen melk of melkpoeder!

Niet roken en geen alcohol drinken
U mag op de dag van uw opname NIET roken. We raden u aan om de dag voor uw opname vanaf 18.00 uur niet meer te roken. U mag 24 uur vóór uw opname geen alcohol meer drinken of andere verdovende middelen gebruiken.

Nuchterbeleid operatie

Route en aankomst

Op de dag van opname meldt u zich bij de afdeling Dagbehandeling. Er vindt een intakegesprek plaats waarbij wij vragen naar uw medicijnen, dieet, allergieën en uw contactpersoon. Als u op de opnamedag koorts heeft (hoger dan 38 graden) of wanneer u zich ziek voelt, kan het nodig zijn uw behandeling uit te stellen. Neemt u in dat gevel zo snel mogelijk contact op met de afdeling Dagbehandeling. Er is een afdeling Dagbehandeling in Franciscus Gasthuis en in Franciscus Vlietland.

Dagbehandeling Franciscus Gasthuis
3e verdieping
Balie 324
Telefoonnummer: 010 – 461 6333

Dagopname Franciscus Vlietland
3e verdieping, Liften B
Balie 306
Telefoonnummer: 010 – 893 0000 en vraag naar de afdeling Dagopname

Patiëntervaringsonderzoek

Wij werken voortdurend aan het verbeteren van onze zorg. Daarom horen wij graag van patiënten hoe zij hun zorg en behandeling in het ziekenhuis ervaren. U kunt aan het eind van uw verblijf gevraagd worden aan de hand van een online vragenlijst uw ervaringen te delen. U krijgt hiervoor van ons een tablet. De vragen gaan bijvoorbeeld over de vriendelijkheid en behulpzaamheid van het team,  telefonische bereikbaarheid maar ook over de hygiëne op de afdeling. U kunt zelf aangeven of u uw antwoorden anoniem wilt geven. Wij stellen het zeer op prijs wanneer u meewerkt aan dit onderzoek. Lees meer over het patiëntervaringsonderzoek.