Voor uw opname

Zodra bekend is dat u opgenomen moet worden in ons ziekenhuis, plannen we een afspraak voor u in. U krijgt op tijd een bevestiging per brief of e-mail van ons met daarin de opnamedatum, de afdeling waar u zich moet melden en de tijd waarop u zich moet melden.

Tijdstip
Wordt u geopereerd? Dan krijgt u 1 dag vóór de operatie van de afdeling waar u wordt opgenomen te horen hoe laat u in het ziekenhuis wordt verwacht voor de opname.

Kunt u niet komen?
Kunt u niet komen op de geplande dag en tijd? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan ons. We maken dan met u een nieuwe afspraak.

Het komt helaas soms voor dat uw opname niet door kan gaan door iets wat in het ziekenhuis gebeurt. Bijvoorbeeld als we een andere patiënt met spoed moeten helpen. Wij plannen dan zo snel mogelijk met u een nieuw moment in voor opname. 

Pre-operatieve screening

Als u geopereerd wordt, krijgt u vóór uw opname eerst nog een afspraak bij de Pre-operatieve screening. Deze afspraak vindt dus op een andere dag plaats dan uw opname. Op de Pre-operatieve screening krijgt u een gesprek met de apothekersassistente, intakeverpleegkundige en de anesthesiemedewerker/anesthesioloog. Houdt u er rekening mee dat het gesprek op de Pre-operatieve screening ongeveer 1,5 uur duurt.

1. Gesprek met de apothekersassistente

De apothekersassistente neemt met u door welke medicijnen u gebruikt. Neem daarom altijd de medicijnen die u gebruikt in de verpakking mee of vraag een medicatieoverzicht bij uw apotheek en neem deze mee.

2. Gesprek met de intakeverpleegkundige

De intakeverpleegkundige geeft informatie over de opname in het ziekenhuis, hoe u zich hierop kunt voorbereiden en wat u de dagen erna kunt verwachten. Ook uw thuissituatie wordt besproken zodat we goed kunnen kijken wat u na de operatie nodig heeft, bijvoorbeeld extra hulp in huis door thuiszorg.

3. Gesprek met de anesthesioloog/anesthesiemedewerker

De anesthesioloog en anesthesiemedewerker onderzoeken of uw lichamelijke conditie goed genoeg is om een operatie te ondergaan. Zij stellen u vragen over uw gezondheid en bespreken welke vorm van anesthesie, de verdoving die u krijgt, geschikt is voor u. Soms is bloedonderzoek nodig en wordt een ECG (hartfilm) gemaakt. Tot slot wordt besproken welke voorbereidingen u zelf nog moet treffen, bijvoorbeeld tijdelijk stoppen met bepaalde medicijnen.

Eten en drinken voor de operatie (nuchterbeleid)

Tijdens de operatie moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u er heel goed op moet letten tot wanneer u nog mag eten en/of drinken en ook wat u nog mag eten en/of drinken. We leggen het u graag uit. Deze regels gelden altijd, tenzij de anesthesioloog u iets anders heeft verteld.

Tot 6 uur voordat u opgenomen wordt, mag u:

Eten: 2 witte boterhammen óf 2 beschuiten met jam of suiker en dun margarine.
Drinken: 1 glas melk of koffie met melk en suiker is toegestaan. Verder alleen water of thee.

Tot 2 uur voordat u opgenomen wordt, mag u:

Drinken: Water of thee, eventueel met suiker of een zoetje. Geen melk of melkpoeder!

Niet roken en geen alcohol drinken
U mag op de dag van uw opname NIET roken. We raden u aan om de dag voor uw opname vanaf 18.00 uur niet meer te roken. U mag 24 uur vóór uw opname geen alcohol meer drinken of andere verdovende middelen gebruiken.

Nuchterbeleid operatie

Wat neemt u mee? 

  • Legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingenkaart)
  • Verzekeringspas
  • Een actuele lijst van uw medicijnen (deze heeft uw apotheek) of uw medicijnen in verpakking
  • Schone kleding, pyjama, ochtendjas, pantoffels, ondergoed
  • Makkelijke schoenen en gemakkelijk zittende kleding zodat u zoveel mogelijk in beweging kunt blijven op de afdeling
  • Toiletartikelen
  • Bril/lenzen
  • Dieetlijst en/of allergie-informatie
  • Uw mobiele telefoon en oplader

Waardevolle spullen kunt u beter thuis laten.

Bewegen voor opname

Een goede conditie voor de opname of de operatie draagt bij aan een voorspoedig herstel na de opname/operatie. Zorg ervoor dat u in de periode voor uw opname voldoende in beweging komt of blijft.

Thuiskomst voorbereiden

Verwacht u na uw opname hulp of zorg thuis nodig te hebben? Probeer dit al vóór uw opname te regelen. Bespreek het met uw arts, verpleegkundige of huisarts en vraag bijvoorbeeld aan uw naasten om hulp.