Uw verblijf in ons ziekenhuis

Om uw verblijf in ons ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken, kunt u gebruik maken van diverse voorzieningen. Lees hoe uw eten wordt verzorgd, waar u een boek kunt kopen, wat de huisregels van het ziekenhuis zijn en bij wie u terecht kunt als u behoefte heeft aan een vertrouwelijk gesprek. Kies bij de voorzieningen voor de locatie waar u wordt opgenomen. 

Bewegen tijdens uw opname

Wanneer u niet in bed hoeft te blijven, is het belangrijk meerdere keren per dag uit bed te komen. Dit kan klachten als trombose, maar ook spierkrachtverlies voorkomen. Omdat spierkracht na 1 week liggen al met zo’n 10% is afgenomen, is het belangrijk om dit verlies tegen te gaan.

Een aantal tips die u kunnen helpen bij bewegen tijdens uw opname zijn:

 • Eet iedere maaltijd aan tafel, rechtop zitten in een stoel is beter dan liggen.
 • Probeer ieder uur een rondje over de afdeling te lopen, haal bijvoorbeeld zelf een kop thee of koffie.
 • Haal zelf uw bezoek op en breng hen na het bezoekuur weer terug naar de liften en het trappenhuis.
External video URL

Voorzieningen in Franciscus Gasthuis

Bloemen kopen, bestellen en bezorgen - Maissan Flower

Bloemen- & giftshop Maissan Flower
In de Centrale Hal van Franciscus Gasthuis vindt u Bloemen- & Giftshop Maissan Flower.

Maissan Flower heeft het beste wat bloemen te bieden hebben. Een bloemetje geven heeft zoveel betekenissen. Het kan zijn om iemand een hart onder de riem te steken of iemand te feliciteren met een prachtige prestatie. Naast bloemen en planten verkopen wij ook diverse giftartikelen. Denk hierbij aan babykleding, tassen, sieraden, oud-Hollands snoep en allerlei cadeaus voor moeder en kind.

Let op: Potplanten zijn in Franciscus Gasthuis niet toegestaan op poliklinieken, verpleegafdelingen, het OK-complex en in het Dialysecentrum. Potplanten worden dan ook alleen verkocht om mee naar huis te nemen. Op de afdeling Hematologie & Oncologie zijn, naast potplanten, ook geen bloemen toegestaan.

Bezorging buiten ziekenhuis
De bloemenwinkel is aangesloten bij Euroflorist, waardoor wereldwijd bloemen kunnen worden bezorgd. Voor alle boeketten die besteld worden binnen Nederland zijn de bezorgkosten € 5,75. 

Openingstijden

 • Maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 19.30 uur.

 • Zaterdag en zondag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 19.30 uur.
  In de schoolvakanties zijn er aangepaste openingstijden.

Bestellingen
U kunt bloemen bestellen en kosteloos laten bezorgen in het ziekenhuis.

 • Webshop
  U kunt in onze webshop met iDeal betalen. Ga naar www.maissanflower.nl om naar de webshop te gaan.

 • Telefoon
  010 - 870 0954, 06 - 34 77 07 16 

 • E-mail
  Vermeld duidelijk uw naam en telefoonnummer, het bedrag dat u wilt besteden en de bezorgdatum, via e-mail bestellingen@maissanflower.nl

Eten en drinken tijdens uw opname

Als u bent opgenomen in het Franciscus Gasthuis, verzorgt de voedingsassistent de maaltijden. De voedingsassistent komt bij u op de kamer langs voor het ontbijt en de lunch (richttijden 08.00 tot 09.00 en 11.45 tot 12.45). U kunt zelf beslissen wat u wilt eten. Het aanbod van de broodbuffetwagen bestaat uit verschillende soorten brood, zoet en hartig beleg, fruit, zuivel en dranken. Neem de menukaart op uw gemak door, voordat de wagen op de kamer komt. Onze voedingsassistent serveert de maaltijd zoals u hem wilt hebben. Zo eet u à la carte in ons ziekenhuis!

In de avond serveren wij een warme maaltijd. Ook dan neemt u vooraf de menukaart door. Er zijn verschillende warme maaltijden en bijgerechten (appelmoes en rauwkost enzovoort) waaruit u mag kiezen. De voedingsassistent komt eerder op dag uw menukeuze opnemen. Na de warme maaltijd komt de voedingsassistent langs met een wagen vol nagerechten. U mag, vanaf uw kamer, zelf uw nagerecht samenstellen.

Tussen de maaltijden door (ochtend, lunch en warme maaltijd) komt de voedingsassistent langs met verschillende dranken zoals koffie, thee, melk of sinaasappelsap. In de ochtend krijgt u nog een extra eiwitrijke shake en in de middag een tussendoortje! In totaal zal de voedingsassistent 6 keer langskomen voor een (kleine) maaltijd.

Natuurlijk houden wij rekening met uw dieet of geloof. U kunt de voedingsassistent vragen naar de allergenen en voedingswaarde van de maaltijd.

Meenemen van maaltijden
In verband met de voedselveiligheid adviseren wij u om alleen gebruik te maken van de door het ziekenhuis geserveerde maaltijden. Het ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor, door uzelf of uw bezoek, meegebrachte voedingsmiddelen of maaltijden. Er zijn binnen het ziekenhuis geen mogelijkheden om een eigen maaltijd te verwarmen, vanwege strenge hygiënevoorschriften.

Gebedsruimte voor moslims

Tegenover het Stiltecentrum bevindt zich de gebedsruimte voor moslims. Deze is de hele dag open voor stilte, bezinning en gebed (zonder schoenen betreden).

Geestelijke verzorging

De geestelijk verzorgers zijn beschikbaar voor iedereen die dat wenst, ongeacht geloof of levensbeschouwing. U kunt een beroep op hen doen als u behoefte heeft aan een vertrouwelijk gesprek, aan steun na slecht nieuws, wanneer u staat voor een moeilijke keuze, of gewoon eens met iemand wilt praten. Patiënten en bezoekers kunnen zelf contact opnemen met een geestelijk verzorger of een verpleegkundige daar om vragen.

Lees hier hoe u in contact kunt komen met een geestelijk verzorger. 

Kleding wassen

Moet uw kleding gewassen worden?

Wanneer u uw kleding aan de verpleegkundige geeft, zorgt zij dat dit terecht komt bij de betreffende afdeling. Binnen 1 à 2 dagen krijgt u uw kleren schoon en opgevouwen terug. De kosten zijn € 7,50 per zak met kleren.

Apotheek

Uw medicijnen direct mee naar huis? Bij onze Poli-Apotheek kunt u snel en gemakkelijk uw medicijnen ophalen. De Poli-Apotheek heeft medicijnen op voorraad en biedt persoonlijk en deskundig advies. Met uw recept van uw behandelend arts kunt u uw medicijnen bij de Poli-Apotheek ophalen. Ook geneesmiddelen of verbandartikelen waar geen recept voor nodig is, kunt u hier krijgen.

U vindt de Poli-Apotheek in de Centrale Hal van Franciscus Gasthuis achter de Receptie. De Poli-Apotheek is geopend op werkdagen van 08.00 tot 17.30. U kunt ons ook bereiken via telefoonnummer 010 - 461 6950.

Dienstapotheek
Buiten de openingstijden van de Poli-Apotheek kunt u terecht bij de Dienstapotheek. De Dienstapotheek is gevestigd in de Poli-Apotheek van Franciscus Gasthuis. Omdat de Dienstapotheek open is als het ziekenhuis gesloten is, heeft deze een eigen ingang net naast de Centrale Ingang van het ziekenhuis. De Dienstapotheek is geopend in de weekenden, op feestdagen en dagelijks van 17.30 tot 08.00 uur. Op de overige tijden kunt u terecht bij de Poli-Apotheek.

Post en kaartje sturen

Voor een tijdige verzending van uw post tijdens uw verblijf in Franciscus Gasthuis gebruikt u het volgende postadres:

Franciscus Gasthuis
T.a.v. Naam patiënt / afdeling patiënt / kamernummer patiënt
Postbus 10900
3004 BA ROTTERDAM

Nadat u het ziekenhuis heeft verlaten, wordt uw nagekomen post naar uw huisadres gestuurd.

Kaartje2go
Wilt u een echte wenskaart naar een patiënt in ons ziekenhuis sturen? Dat kan via Kaartje2go. Bovendien steunt u met uw kaart ook nog eens het goede doel: de Franciscus Foundation.

Op het voorterrein van Franciscus Gasthuis staat een PostNL brievenbus, waarin u uw gefrankeerde post kunt doen. Deze brievenbus wordt op zondag tot en met vrijdag rond 17.00 uur ’s middags geleegd. PostNL streeft ernaar de post die voor 17.00 uur in de bus is gedaan, de volgende werkdag te bezorgen.

Restaurant en winkel - Assisi Plaza

Assisi Plaza
In de Centrale Hal van Franciscus Gasthuis vindt u Assisi Plaza. Hier kunt u genieten van een sfeervolle espressobar, een prachtig modern restaurant en eigentijdse winkel. In Assisi Plaza is voor ieder moment van de dag een passend aanbod aan gerechten. Deze worden vers bereid in het zicht van de gast. Patiënten, bezoekers en medewerkers kunnen plaatsnemen in diverse zitgelegenheden om te genieten van het eten en drinken en voor een moment van ontspanning. In de winkel zijn onder andere versnaperingen, ijs, tijdschriften en cadeaus verkrijgbaar. U bent van harte welkom.

Openingstijden

 • Winkel: maandag t/m vrijdag 9.00 - 19.00 uur

 • Espressobar en restaurant: maandag t/m vrijdag 8.00 - 19.00 uur  

 • Warme maaltijden: maandag t/m vrijdag 8.00 - 19.00 uur

 • Op zaterdag en zondag zijn de winkel, espressobar en het restaurant geopend van 11.00 - 19.00 uur.
Rolstoelen

In Franciscus Gasthuis zijn rolstoelen beschikbaar bij de hoofdingang en bij de ingang van de Spoedeisende Hulp. U kunt hier gratis gebruik van maken. We vragen u om na het gebruik van de rolstoel deze weer netjes terug te plaatsen. 

Stiltecentrum

In de Centrale Hal op de begane grond vindt u het Stiltecentrum. Het is de hele dag open voor stilte, bezinning, gebed en het branden van een kaars.

Taxi- en ziekenvervoer vanuit Franciscus Gasthuis

Indien gewenst, bestelt de receptie voor u een taxi. De taxikosten moet u zelf betalen, tenzij u een vrijwaringsbewijs (machtiging) gebruikt. De volgende patiënten kunnen hiervoor in aanmerking komen:

 • Dialysepatiënten

 • Rolstoelafhankelijke patiënten

 • Visueel gehandicapten

 • Patiënten voor chemo en/of bestralingstherapie.

Deze machtiging kunt u aanvragen bij uw verzekeraar. Als u als patiënt opgenomen was en met ontslag gaat, dan regelt de verpleegkundige dit voor u. Bij polikliniekbezoeken regelt de huisarts dit voor u.

Organisaties ziekenvervoer
Voor ziekenvervoer kunt u contact opnemen met:

 • Ziekenvervoer Bornkamp: 010 - 280 81 98

 • Ziekenvervoer GG&GD: 010 - 461 6113

Telefoon, televisie en internet

Tijdens uw verblijf wilt u natuurlijk graag beschikken over de voorzieningen die u thuis gewend bent.

Telefoon
In Franciscus Gasthuis kunt u gebruikmaken van uw mobiele telefoon, met uitzondering van de ruimtes waar is aangegeven dat dit niet is toegestaan zoals de Intensive Care en de Cardiac Care Unit. Daar kan het gebruik van een mobiele telefoon de apparatuur storen, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties voor onze patiënten. Ook uw toestel in de stand-by stand laten staan, is dan verboden. In verband met de privacy is filmen, foto’s maken en opnemen van geluid met een mobiele telefoon zonder toestemming niet toegestaan.

Televisie
U kunt kosteloos gebruikmaken van de televisie die bij uw bed hangt.

Internet / WiFi
Alle patiënten en bezoekers van Franciscus Gasthuis kunnen gratis gebruikmaken van het draadloze netwerk Franciscus-bezoekers. Met uw laptop, tablet of smartphone heeft u gratis toegang tot dit netwerk. Zo kunt u bijvoorbeeld uw e-mail bekijken en websites bezoeken. Hiervoor gelden wel gebruikersvoorwaarden. 

Hoe kan ik mijn mobiele apparaat aanmelden op het draadloos internet?
1. Ga naar de WiFi–instellingen op uw mobiele apparaat
2. Maak verbinding met het netwerk Franciscus-bezoekers
3. U komt automatisch op een pagina met de voorwaarden. Franciscus Gasthuis & Vlietland stelt deze internetvoorziening aan u beschikbaar onder een aantal voorwaarden. Wanneer u deze gelezen heeft en akkoord gaat met de genoemde voorwaarden, klikt u op akkoord
4. U maakt nu gebruik van het WiFi-netwerk van ons ziekenhuis

Voorzieningen in Franciscus Vlietland

Eten en drinken tijdens uw opname

Als u bent opgenomen in Franciscus Vlietland, komt voor het ontbijt en de lunch een voedingsassistent bij u op de kamer langs met een broodbuffetwagen. U kunt ter plekke kiezen wat u wilt eten.

Het assortiment van de broodbuffetwagen bevat diverse soorten brood, zoet en hartig beleg, fruit, pap of een ander nagerecht. U kunt de menukaart op uw gemak doornemen voordat de wagen op de kamer komt. Onze voedingsassistent serveert u graag de maaltijd zoals u hem wilt hebben. Zo eet u à la carte in ons ziekenhuis!

In de avond wordt een warme maaltijd geserveerd. Ook dan kunt u vooraf de menukaart doornemen. De voedingsassistent komt ’s middags op dezelfde dag uw menukeuze opnemen. Er zijn diverse warme maaltijden waaruit u kunt kiezen. Ook kan u gebruik maken van bijgerechten zoals rauwkost en appelmoes etc. Nadat u de warme maaltijd heeft gebruikt, komt de voedingsassistent langs met een wagentje nagerechten en kunt u ter plekke uw nagerecht samenstellen.

Tussen de broodmaaltijden en na de warme maaltijd biedt de voedingsassistent u  diverse dranken zoals koffie, thee, melk of sinaasappelsap aan. Tevens heeft men dan de broodbuffetwagen bij zich zodat u mogelijk ook nog iets kunt kiezen om te eten.

Natuurlijk houden wij rekening met uw dieet of levensovertuiging. U kunt de voedingsassistent vragen naar de allergenen en voedingswaarde van de maaltijd.

Meenemen van maaltijden
In verband met de voedselveiligheid adviseren wij u om alleen gebruik te maken van de door het ziekenhuis geserveerde maaltijden. Het ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor door uzelf of uw bezoek meegebrachte voedingsmiddelen of maaltijden.

Gebedsruimten voor moslims

Op de 3e verdieping (liften C, route 3.1) bevinden zich de gebedsruimten voor moslims. Er is hier gelegenheid voor de rituele wassing. Betreedt u de ruimte zonder schoenen. 

Geestelijke verzorging

De geestelijk verzorgers zijn beschikbaar voor iedereen die dat wenst, ongeacht geloof of levensbeschouwing. U kunt een beroep op hen doen als u behoefte heeft aan een vertrouwelijk gesprek, aan steun na slecht nieuws, wanneer u staat voor een moeilijke keuze, of gewoon eens met iemand wilt praten. Patiënten en bezoekers kunnen zelf contact opnemen met een geestelijk verzorger of een verpleegkundige daar om vragen.

Lees hier hoe u in contact kunt komen met een geestelijk verzorger. 

Kleding wassen

Moet uw kleding gewassen worden?

Wanneer u uw kleding aan de verpleegkundige geeft, zorgt zij dat die terecht komt bij de betreffende afdeling. Binnen 1 à 2 dagen krijgt u uw kleren schoon en opgevouwen terug. De kosten zijn € 7,50 per zak met kleren.

Apotheek

Medicijnen - 24 uurs apotheek Poldervaart
Op de begane grond van Franciscus Vlietland is Apotheek Poldervaart gevestigd. U kunt hier 24 uur per dag terecht voor uw geneesmiddelen; met of zonder recept. U kunt zowel recepten uitgeschreven door uw huisarts als door de specialist bij de apotheek aanbieden.

Doordat Apotheek Poldervaart een elektronische koppeling heeft met de overige apotheken in de regio, zal uw eigen ‘huisapotheek’ altijd op de hoogte zijn van geneesmiddelen die door Apotheek Poldervaart zijn afgeleverd. Zo wordt tevens gecontroleerd of de middelen die worden verstrekt door Apotheek Poldervaart samen kunnen met de overige geneesmiddelen die u gebruikt.

Post en kaartje sturen

Voor een tijdige verzending van uw post tijdens uw verblijf in Franciscus Vlietland gebruikt u het volgende postadres:

Franciscus Vlietland Schiedam
Naam en voorletters
Naam afdeling, afdelingsnummer en kamernummer
Postbus 215
3100 AE Schiedam

Kaartje2go
Wilt u een echte wenskaart naar een patiënt in ons ziekenhuis sturen? Dat kan via Kaartje2go. Bovendien steunt u met uw kaart ook nog eens het goede doel: de Franciscus Foundation.

Brievenbus
Wilt u zelf post versturen? Dat kan. U kunt uw post afgeven aan de verpleegkundige. De post moet wel voldoende gefrankeerd zijn. Postzegels zijn te koop in de winkel bij de hoofdingang. Post die na uw ontslag binnenkomt, sturen we door naar uw huisadres.

Bij de OV-ingang van het ziekenhuis staat ook een brievenbus.

Restaurant en winkel - Mulder Eten & Drinken

Mulder Eten & Drinken
In de Nolet Hal van Franciscus Vlietland vindt u Mulder Eten & Drinken. U kunt hier terecht voor bloemen, fruit, frisdranken, versnaperingen, toiletartikelen, kranten, tijdschriften, wenskaarten, postzegels, schrijfgerei en cadeauartikelen. In de winkel kunt u ook een vers kopje koffie of thee, warme of koude snacks, broodjes, zoetigheden en warme maaltijden kopen. Deze kunt u aan een tafeltje nuttigen of meenemen. U kunt zowel contant als met uw pinpas betalen.

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag: 8.00 - 19.00 uur
In het weekend en op feestdagen: gesloten

Rolstoelen

Heeft u een rolstoel nodig? Deze kunt u lenen bij de hoofdingang, openbaar vervoeringang en bij de ingang van de Spoedeisende Hulp (SEH). U heeft hiervoor wel een muntje nodig. U kunt hiervoor een 50 cent muntje gebruiken of een winkelwagenmuntje, als u die heeft.

 

Stiltecentrum

In de Nolethal op de begane grond vindt u het stiltecentrum. Het stiltecentrum is een ruimte waar patiënten en bezoekers zich kunnen terugtrekken voor bezinning en het branden van een kaars. 

Taxi- en ziekenvervoer vanuit Franciscus Vlietland

Taxi- en ziekenvervoer vanuit Franciscus Vlietland
Als u een (rolstoel)taxi nodig heeft voor het vervoer naar huis, kunt u de receptie in de Nolethal (centrale hal) vragen om een taxibedrijf te bellen.  

Heeft u een (rolstoel)taxi van Connexxion nodig, dan kunt u dit regelen via het Connexxion taxipoint in de Nolethal. U heeft hiervoor een pasje nodig. 

Als u om medische redenen gebruik moet maken van een taxi worden de daaraan verbonden kosten vergoed. Hiervoor heeft u wel een vervoersbewijs nodig, dat verkrijgbaar is via de huisarts of uw behandelend arts. In de meeste gevallen wordt een eigen bijdrage gevraagd.

De taxi arriveert bij de openbaar vervoeringang van het ziekenhuis. U kunt wachten aan de leestafels in de Nolethal bij het taxibord. De chauffeurs melden zich hier.

Argos Mobiel
Bezoekers en patiënten in Franciscus Vlietland kunnen bij de receptie in de Nolet Hal rittenkaarten voor Argos Mobiel kopen. De kaarten kosten €13,50 per stuk en kunnen alleen per PIN worden betaald. Met de kaart kunt u gebruik maken van het vervoer van Argos Mobiel, binnen de gemeenten Vlaardingen en Schiedam. Een rit met Argos Mobiel moet u reserveren. Dat doet u via het telefoonnummer 010 – 427 83 90.

Telefoon, televisie en internet

Tijdens uw verblijf wilt u natuurlijk graag beschikken over de voorzieningen die u thuis gewend bent.

Telefoon
In Franciscus Vlietland kunt u gebruikmaken van uw mobiele telefoon, met uitzondering van de ruimtes waar is aangegeven dat dit niet is toegestaan zoals de Intensive Care en de Cardiac Care Unit. Daar kan het gebruik van een mobiele telefoon de apparatuur storen, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties voor onze patiënten. Ook uw toestel in de stand-by stand laten staan, is dan verboden. In verband met de privacy is filmen, foto’s maken en opnemen van geluid met een mobiele telefoon zonder toestemming niet toegestaan.

Televisie
U kunt kosteloos gebruikmaken van de televisie die bij uw bed hangt.

Internet / WiFi
Alle patiënten en bezoekers van Franciscus Vlietland kunnen gebruikmaken van het draadloze netwerk Franciscus-bezoekers. Met uw laptop, tablet of smartphone heeft u gratis toegang tot dit netwerk. Zo kunt u bijvoorbeeld uw e-mail bekijken en websites bezoeken. Hiervoor gelden wel gebruikersvoorwaarden.

Hoe kan ik mijn mobiele apparaat aanmelden op het draadloos internet?
1. Ga naar de WiFi–instellingen op uw mobiele apparaat
2. Maak verbinding met het netwerk Franciscus-bezoekers
3. U komt automatisch op een pagina met de voorwaarden. Franciscus Gasthuis & Vlietland stelt deze internetvoorziening aan u beschikbaar onder een aantal voorwaarden. Wanneer u deze gelezen heeft en akkoord gaat met de genoemde voorwaarden, klikt u op akkoord
4. U maakt nu gebruik van het WiFi-netwerk van ons ziekenhuis

Radio
Via uw televisie kunt u gratis gebruikmaken van de radio. De Zieken en Ouderen Omroep Schiedam (ZOS) is te beluisteren via kanaal 250 (vanaf kanaal 0, 2 klikken naar beneden). De ZOS brengt naast regionaal en ziekenhuisnieuws ook de zondagse kerkdiensten live.