Huidkanker

Wanneer er bij u huidkanker is geconstateerd kunt u bij ons terecht. Hieronder staan de meest voorkomende vormen van huidkanker. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Ook bij een vermoeden van huidkanker kunt u, met een verwijzing van uw huisarts, dezelfde week terecht. Wanneer er aanvullend onderzoek nodig is voeren wij dit direct uit.

Verschillende vormen van huidkanker

Basaalcelcarcinoom
Het basaalcelcarcinoom (of basocellulair carcinoom of basalioom) is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Dit begint in de bovenste laag van de huid en breidt zich vrijwel nooit uit naar andere delen in het lichaam. Basaalcelcarcinoom is goed te behandelen. Er zijn verschillende vormen.

  • Nodulair basaalcelcarcinoom. Vaak gaat het om een langzaam groeiend rood, iets glanzend bultje met soms wat bloedvaatjes daarin. In het bultje kan een wondje ontstaan dat niet goed geneest.
  • Sprieterig basaalcelcarcinoom. Lijkt qua uiterlijk op een nodulair basaalcelcarcinoom. Vaak is de grens tussen de huidafwijking en de normale huid niet goed te onderscheiden. Het type wordt ‘sprieterig’ genoemd, omdat het kleine uitlopertjes vormt in de huid.
  • Oppervlakkig groeiend basaalcelcarcinoom. Deze vorm komt vooral voor op de huid van de borst en rug. Deze vorm lijkt op een eczeemplek, maar jeukt meestal niet. Vaak heeft de plek een typische glans die bij fel licht goed te zien is 

Plaveiselcelcarcinoom
Een plaveiselcelcarcinoom is een kaadaardige tumor van de huid. Deze vorm van huidkanker begint in de bovenste laag van de huid en kan zich soms uitbreiden naar andere delen van het lichaam. Het plaveiselcelcarcinoom komt vooral voor op de plekken van de huid waarop veel zonlicht komt. De plek ziet eruit als een kleine bult die de kleur van de huid heeft of lichtrood is. Het voelt ruw aan.

Melanoom
Een melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat uit pigmentcellen (melanocyten). In groepjes bij elkaar vormen zij een moedervlek. Er is sprake van een melanoom als een groep pigmentcellen is veranderd in kankercellen. Ontdekking en verwijdering van een melanoom is heel belangrijk. Als het melanoom is verwijderd, keert bij de meeste mensen de ziekte nooit meer terug. Bij een aantal mensen keert het melanoom wel terug en kan het zich verspreiden (uitzaaien). 

Voorstadia huidkanker
Er zijn verschillende voorstadia van huidkanker.

  • Actinische keratosen
    Dit zijn plekjes op de huid die ontstaan door schade van zonlicht. Ze komen voor op delen van het lichaam die vaak in de zon zijn geweest, vooral in het gezicht en op de bovenkant van de handen. De plekjes voelen ruw aan. 
  • Morbus Bowen
    De ziekte van Bowen is een afwijking waarbij zich in de opperhuid afwijkende cellen bevinden. Het ziet eruit als een rood, vaak iets schilferend plekje, dat vrij scherp van de gezonde huid is afgegrensd. Morbus Bowen geeft meestal geen klachten van jeuk of pijn en wordt vooral gezien op delen van de huid die regelmatig aan de zon zijn blootgesteld.
Afdelingen