Bevallen in Franciscus
Stap 1: De eerste afspraak

Je bent door je huisarts of verloskundige verwezen naar Franciscus. Je eerste afspraak is op de polikliniek Gynaecologie in Franciscus Gasthuis (Rotterdam) of Franciscus Vlietland (Schiedam). Tijdens deze afspraak krijg je een echo en je eerste zwangerschapscontrole. Dit noemen we het intakegesprek. Deze afspraak duurt wat langer dan de controles later in je zwangerschap. Bij je afspraak kan een co-assistent of leerling-verloskundige aanwezig zijn. Wil je dit liever niet? Laat het ons weten.
Wat bespreken wij tijdens het intakegesprek?
- Wij vragen naar jouw medische geschiedenis. Denk aan eerdere zwangerschappen, ziekten, operaties en medicijngebruik. Ook bespreken we de gezondheid van je partner en familie.
- Wij meten je bloeddruk en nemen bloed af voor onderzoek. Daarna leggen wij uit welke controles je de komende maanden kunt verwachten.
- Heb je zelf vragen? Schrijf ze van tevoren op en stel ze tijdens het gesprek.
Vragenlijst invullen
Voor een goede voorbereiding vragen wij jou om een vragenlijst in te vullen via ons patiëntenportaal MijnFranciscus. Je ontvangt een link per e-mail. Vul de lijst op tijd in, zodat wij jouw antwoorden kunnen bespreken.
Parkeren
Naast parkeren tegen het normale tarief, is er een speciale parkeerregeling voor patiënten en bezoekers die zeer regelmatig het ziekenhuis bezoeken.
Kosten en vergoedingen
Verloskundige zorg, zoals zwangerschapscontroles, begeleiding bij de bevalling en hulp in de kraamtijd, zit in het basispakket van de zorgverzekering. Dit betekent dat de kosten voor verloskundige zorg, een gynaecoloog, en kraamzorg worden vergoed. Ook echo’s met een medische indicatie, de 20-weken echo en laboratoriumonderzoek van bloed of urine vallen binnen de basisverzekering.
Sommige kosten vallen onder het eigen risico, zoals:
- Sommige medicijnen.
- Poliklinische bevalling zonder medische indicatie.
- Verblijf in een kraamhotel.
- Kraamzorg.
- Totaal ruptuur spreekuur.
Heb je vragen over de vergoeding van jouw behandeling of over jouw polisvoorwaarden? Dan kun je het beste contact opnemen met jouw zorgverzekeraar. Zij kunnen je precies vertellen welke polisvoorwaarden je hebt en wat zij wel en niet vergoeden.
Ben je niet voldoende verzekerd? Neem contact op met de afdeling Zorgadministratie voor meer informatie over de kosten: 010 – 893 9393.
Onze voorlichtingsbijeenkomsten
Goede voorbereiding is enorm belangrijk. Daarom organiseren wij ieder jaar een aantal informatiebijeenkomsten. Bekijk de aankomende bijeenkomsten.
Behandelteam
Voorlichting
Stap 2: Leefstijl tijdens de zwangerschap

Een gezonde leefstijl is belangrijk als je graag zwanger wilt worden, maar ook als je zwanger bent. Je kunt het beste gezond eten, voldoende bewegen en bepaalde risico’s vermijden. Wij hebben de belangrijkste adviezen voor jou op een rijtje gezet.
Gezonde voeding
Een gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk als je zwanger wilt worden of al zwanger bent. Dit is goed voor jou en jouw kind. Het Voedingscentrum heeft alle belangrijke adviezen voor jou op een rijtje gezet. Er zijn ook verschillende leuke apps voor tijdens de zwangerschap.
Extra vitamines en mineralen slikken
Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om extra vitamines en mineralen te slikken.
- Foliumzuur: Neem dagelijks 400 microgram foliumzuur. Dit helpt om aangeboren afwijkingen bij je baby te voorkomen.
- Vitamine D: Slik elke dag 10 microgram vitamine D. Dit ondersteunt de groei van de botten van je baby.
In veel zwangerschapsmultivitamines zitten zowel foliumzuur als vitamine D. Deze bevatten vaak ook extra ijzer en calcium, die belangrijk zijn voor een gezonde zwangerschap. Sommige multivitamines bevatten omega 3-vetzuren (DHA). DHA draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen en ogen van je baby.
Recent onderzoek laat zien dat het gebruik van omega-3 visolie leidt tot een vermindering van het aantal vroeggeboortes onder de 37 weken met ruim 10%. Het aantal vroeggeboortes onder de 34 weken daalt daardoor zelfs met 40%. De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen om 2 keer per week vis te eten. Als je dat niet haalt, kun je ook omega-3 visoliecapsules gebruiken.
Vaccinaties tijdens de zwangerschap
Kinkhoestvaccinatie
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een bacterie die heftige hoestbuien veroorzaakt. Baby’s kunnen hierdoor in ademnood komen.
In Nederland krijgen kinderen de kinkhoestvaccinatie als ze 2 maanden oud zijn, maar in de eerste maanden zijn ze nog niet beschermd. Veel kinderen krijgen kinkhoest in de eerste maanden na de geboorte.
Tijdens je zwangerschap kun je je laten vaccineren tegen kinkhoest, zodat je baby meteen vanaf de geboorte beschermd is. De vaccinatie kan vanaf week 22 van je zwangerschap. Maak hiervoor een afspraak bij het consultatiebureau.
Lees meer over de 22 wekenprik op de website van het RIVM.
Griepprik
Zwangere vrouwen en baby’s hebben meer kans op ernstige griep. Met de griepprik bescherm je jezelf en je baby. De griepprik is veilig voor beiden.
Zwangere vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn, kunnen de griepprik halen. Maak hiervoor zelf een afspraak bij het consultatiebureau. Je kunt de griepprik tegelijk met de kinkhoestvaccinatie krijgen, wat veilig is.
Lees meer over de griepprik tijdens de zwangerschap op de website van het RIVM.
Voorkom infecties
Het is belangrijk om infecties te voorkomen als je zwanger bent of wilt worden. Bepaalde infectieziekten kunnen namelijk schadelijk zijn voor jou of jouw ongeboren kind. Het RIVM geeft een aantal adviezen voor hoe je infecties tijdens de zwangerschap kunt voorkomen. Bijvoorbeeld: goed je handen wassen, geen rauw vlees of vis eten en niet zelf de kattenbak verschonen.
Alcohol, roken en drugs
Wil je zwanger worden? Stop dan met alcohol, roken en drugs. Dit geldt ook voor je partner. Deze middelen verminderen de vruchtbaarheid, waardoor zwanger worden lastiger is.
Ook tijdens de zwangerschap zijn alcohol, roken en drugs slecht voor de gezondheid van je ongeboren baby. Ze kunnen de ontwikkeling van jouw kindje beïnvloeden.
Meer informatie hierover lees je in de brochure ‘Wat je moet weten over alcohol en roken, voor, tijdens en na de zwangerschap’ van het Trimbos Instituut.
Vliegen tijdens de zwangerschap
Wil je tijdens de zwangerschap vliegen? Controleer altijd de regels van de vliegmaatschappij. Bij de meeste maatschappijen mag je vliegen tot 34 weken, maar na 36 weken wordt vliegen bijna altijd geweigerd. Dit is om een bevalling in de lucht te voorkomen.
Zwangerschapsverklaring
Veel vliegmaatschappijen vragen een zwangerschapsverklaring als je zichtbaar zwanger bent. Deze verklaring, ondertekend door je verloskundige of gynaecoloog, geeft aan hoelang je zwanger bent. Zorg dat de verklaring recent is. Sommige maatschappijen vragen een Engelstalige doktersverklaring, ook wel 'fit to fly'.
Wij geven geen fit to fly-verklaringen, omdat wij vooraf niet kunnen beoordelen of je geschikt bent om te vliegen. Wel ontvang je een zwangerschapsverklaring met een brief waarin wij dit toelichten.
Vrijwaringsverklaring
Sommige vliegmaatschappijen vragen je om een vrijwaringsverklaring te ondertekenen. Hiermee geef je aan dat de maatschappij niet aansprakelijk is voor complicaties tijdens de vlucht.
Zwanger tijdens Ramadan
Wij respecteren jouw wens om te vasten, maar wij adviseren om tijdens de zwangerschap geen maaltijden over te slaan. Onderzoek toont aan dat vasten tijdens de zwangerschap negatieve effecten kan hebben op de gezondheid van je baby, zoals een lager geboortegewicht en een verhoogde kans op vroeggeboorte en zwangerschapsdiabetes. Niet vasten is beter voor jouw gezondheid en die van je baby.
Als je borstvoeding geeft, kan vasten ook slecht zijn voor jouw gezondheid en die van je baby. Het kan moeilijk zijn om de juiste voedingsstoffen aan je baby door te geven en er is een risico op uitdroging voor zowel jou als je baby. Daarom is het verstandig om het vasten uit te stellen totdat je geen borstvoeding meer geeft.
Stap 3: Begeleiding tijdens je zwangerschap

In Franciscus begeleiden wij jou met een team gynaecologen en verloskundeartsen, samen met onze klinisch verloskundigen. Zij werken nauw samen en zijn altijd aanspreekbaar bij vragen of problemen. Tijdens het spreekuur ondersteunen verpleegkundigen en doktersassistenten de arts. Ook werken er arts-assistenten en echoscopisten op de polikliniek.
Persoonlijk zorgplan
Voor iedere zwangere stellen wij een persoonlijk zorgpad op. Dit zorgpad is als een routeplanner voor je zwangerschap. Je krijgt het zorgpad mee in een map. Hierin kun je precies zien wanneer je controles hebt en welke onderzoeken gepland staan. Als het nodig is, passen wij het zorgpad aan tijdens je zwangerschap. Je bent altijd welkom om extra op controle te komen, geeft dit gerust aan bij je arts of verloskundige.
Wensen rondom je bevalling
Heb je speciale wensen voor je bevalling, zoals wie erbij mogen zijn of welke pijnstilling je wilt? Beschrijf deze in een geboortewensplan. Dit plan helpt jouw zorgverleners rekening te houden met wat voor jou belangrijk is. Op deze website vind je een voorbeeld van een geboortewensplan. Jouw plan bespreken wij rond de 30e week van je zwangerschap. De bevalling kan altijd anders verlopen dan gepland. Wij proberen met je wensen rekening te houden, maar dit lukt niet altijd.
Meer informatie tijdens je zwangerschap
Bloedonderzoek
Om je zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen, onderzoeken we je bloed op een aantal belangrijke dingen, zoals je bloedgroep en bepaalde infectieziekten. Ook kijken we of je bloedarmoede hebt.
Als uit het onderzoek blijkt dat je baby risico loopt om ziek te worden, kunnen we vaak een behandeling starten om je baby te beschermen.
Wil je meer weten over bloedonderzoek tijdens de zwangerschap? Bekijk dan deze informatieve video van het RIVM.
Bloedgroep
Aan het begin van je zwangerschap wordt je bloedgroep vastgesteld. Je bloedgroep kan A, B, O of AB zijn. Ook is het belangrijk om je Rhesusfactor te kennen. Er zijn verschillende soorten Rhesus-bloedgroepen, maar vooral de bloedgroepen Rhesus (c) en Rhesus (D) zijn belangrijk tijdens de zwangerschap.
Meer informatie over dit onderwerp lees je onder het kopje 'Voorlichting'.
Echo's
Tijdens je zwangerschap krijg je verschillende echo's. Met een echo kunnen we je baby in beeld brengen. Dit gebeurt met geluidsgolven, die veilig zijn voor je baby.
Echo bij intacte zwangerschap
Bij de eerste controle kijken we met een echo hoe ver je zwanger bent, of het vruchtje in de baarmoeder zit en of het hartje klopt. Dit gebeurt meestal met een vaginale echo.
Termijnecho
Tussen 10 en 11 weken krijg je een termijnecho om je uitgerekende datum te bepalen en de groei van je baby te volgen. Dit is meestal een uitwendige echo, maar soms is een vaginale echo nodig.
Groeiecho's
Bij elke controle meten wij de groei van je baarmoeder en het hartje van je baby. Daarnaast krijg je mogelijk een aantal groeiecho's, die gepland worden op het speciale echospreekuur. Wij meten het hoofd, de buikomvang en het bovenbeen van je baby. Als je baby klein is, meten wij ook de bloeddoorstroming in de bloedvaten van je baby (Doppler-meting) en de hoeveelheid vruchtwater.
Prenatale screening
Je kunt kiezen voor prenatale screening om te onderzoeken of je kindje afwijkingen heeft. In ons ziekenhuis bieden wij de 13-wekenecho, 20-wekenecho en screening op down-, edwards- en patausyndroom aan. Bij specifieke situaties sturen wij je door naar het Erasmus MC. Je arts of verloskundige begeleidt je hierin.
13-wekenecho & 20-wekenecho
Bekijk in een video van het RIVM meer over de 13 wekenecho en de 20 wekenecho
NIPT-test
Lees meer over de screening op down-, edwards- en patausyndroom op de website van het RIVM.
Ongunstige testuitslag
Bij een ongunstige testuitslag kun je ervoor kiezen om een vervolgonderzoek te laten doen. U kunt ook niets doen en afwachten. Uw besluit heeft geen invloed op de zorg tijdens de zwangerschap en bevalling.
Suikertest
Tijdens je zwangerschap kan het zijn dat het suikergehalte in je bloed te hoog is. Dit kan wijzen op zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum), wat gevolgen kan hebben voor jou en je baby. Om zwangerschapsdiabetes op te sporen, wordt er een orale glucose tolerantietest (OGTT) uitgevoerd.
Er zijn verschillende redenen waarom je doorverwezen kunt worden voor een OGTT. Bijvoorbeeld bij overgewicht, het gebruik van bepaalde medicijnen, suikerziekte in een eerdere zwangerschap of in je familie. Ook kunnen bepaalde factoren tijdens de zwangerschap, zoals een groot geschat kind of teveel vruchtwater, een reden zijn voor de test.
Meer informatie over dit onderwerp lees je onder het kopje 'Voorlichting'.
Speciale spreekuren
Een goede begeleiding zorgt voor een gezonde zwangerschap en een voorspoedige geboorte. Elke zwangere vrouw krijgt een persoonlijk zorgplan op maat. In Franciscus bieden wij naast de reguliere controles ook speciale spreekuren aan.
Hartjesspreekuur
Je bent tot 20 weken zwangerschap van harte welkom op ons speciale hartjesspreekuur op de polikliniek Gynaecologie.
30 weken spreekuur
Rond de 30e week van je zwangerschap kun je, als je dat wilt, een afspraak krijgen met een verpleegkundig specialist. Je krijgt informatie over de verloskamers, pijnbestrijding, wat je mee moet nemen naar het ziekenhuis en wanneer je moet bellen. Heb je speciale wensen voor je bevalling, zoals wie erbij mogen zijn of welke pijnstilling je wilt? Leg dit dan vast in een geboortewensplan.
Zwangerschapsdiabetes
Wij geven extra zorg aan vrouwen met diabetes of zwangerschapsdiabetes. Via de diabetes carrousel zie je internisten, diëtisten en diabetesverpleegkundigen zoveel mogelijk op één dag. Zo wordt je situatie goed gevolgd en kunnen complicaties worden voorkomen.
Stevige Start-polikliniek
Voel je je angstig of kun je niet van je zwangerschap genieten? Of heb je te maken met problemen zoals een complexe gezinssituatie, huisvestingsproblemen of schulden? De Stevige Start-polikliniek biedt ondersteuning en begeleiding, zowel voor als tijdens de zwangerschap, rond de bevalling en in de kraamtijd. Wij bieden hulp via maatschappelijk werk, psychotherapie of medicatie en geven voorlichting en begeleiding tijdens de bevalling en kraamtijd.
Spoedspreekuur
Tijdens je zwangerschap kan het voorkomen dat je met spoed in het ziekenhuis moet worden gecontroleerd. Bijvoorbeeld als je de baby minder of niet voelt bewegen, bij bloedverlies of bij te vroeg optredende weeën, zelfs 's avonds, 's nachts of in het weekend. Hiervoor hebben wij een speciaal spoedspreekuur voor zwangeren. Bel hiervoor met 010 - 461 6941.
Groep-B-streptokokken (GBS)
De 'groep B streptokok' is een bacterie. Zwangere vrouwen hebben deze bacterie soms in de vagina (schede). Dit kan meestal geen kwaad. Een klein aantal baby’s wordt ernstig ziek door een infectie met deze bacterie. De infectie heet de ‘groep-B-streptokokkenziekte’ (GBS-ziekte). Deze ziekte kan meestal goed worden behandeld met een antibioticum. Meer informatie over zwanger zijn en de GBS bacterie kunt u lezen op de pagina Zwanger en de GBS bacterie van de website van DeGynaecoloog.nl.
Stap 4: De bevalling

De geboorte van je kind is een mooie en ook spannende gebeurtenis. Het is prettig als je hier zo goed mogelijk op bent voorbereid.
Heb je een medische indicatie, zoals een stuitligging, een eerdere keizersnede of hoge bloeddruk? Dan kom je onder controle bij een gynaecoloog en beval je in het ziekenhuis.
Wil je zonder medische reden in het ziekenhuis bevallen? Dat kan ook. Dit heet een poliklinische bevalling. Je bevalt dan met je eigen verloskundige. Veel vrouwen vinden dit een veilig idee. Vraag je verloskundige naar de mogelijkheden.
Alles over de bevalling
Bevallen in Franciscus Gasthuis
Alle bevallingen vinden plaats in Franciscus Gasthuis (Rotterdam). Voor de poliklinische zorg vóór en ná de bevalling, kun je op onze locaties in Schiedam, Maassluis, Rotterdam, Berkel en Rodenrijs terecht.
De kraamsuite
In onze kraamsuite kunt u rustig bevallen en herstellen. De suite is volledig ingericht en biedt een prachtig uitzicht over Rotterdam. Er is een bevalbed en een verrijdbaar babybedje. Ook vindt u een commode met een weegschaal, aankleedkussen en een warmtelamp voor de verzorging van uw baby.
Elke kraamsuite heeft een eigen badkamer met douche en toilet, een televisie en een koelkast. Er is voldoende kastruimte voor uw spullen en een stoel die u kunt omtoveren tot een comfortabele slaapbank.
U kunt uw bezoek ontvangen met een kopje koffie of thee. De suite heeft alles wat u nodig heeft, zoals kopjes, glazen, een koffiekan, suiker, melk en theezakjes.
Hoe begint een bevalling?
De bevalling kan op verschillende manieren beginnen. Meestal beginnen de weeën, maar het breken van de vliezen of bloedverlies kunnen ook signalen zijn.
Verlies van de slijmprop
Bij de ontsluiting kan de slijmprop uit de baarmoedermond komen. Dit geeft een beetje rode of bruine afscheiding. Het verliezen van de slijmprop betekent niet altijd dat de bevalling meteen begint. Het kan nog enige tijd duren.
Weeën
Weeën zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder en duiden vaak op het begin van de bevalling. In het begin zijn ze onregelmatig, maar later komen ze om de 2 à 3 minuten en duren 40-60 seconden. Weeën gaan niet weg tot de baby geboren is. Een zwangerschapscursus kan helpen bij de voorbereiding of het omgaan met de weeën.
Vruchtwaterverlies
Als je zonder controle vocht verliest, kunnen de vliezen gebroken zijn. Het vruchtwater is meestal helder of grijs-wit, maar kan ook verkleuren. Neem contact op met het ziekenhuis als dit gebeurt, ook ’s nachts. Volg de richtlijnen van je verloskundige als je niet onder controle bent bij een gynaecoloog.
Harde buiken
Harde buiken komen vaker voor tijdens de zwangerschap. Ze veroorzaken geen ontsluiting, in tegenstelling tot weeën. Harde buiken kunnen pijnlijk zijn, maar nemen meestal af na rust.
Wat neem ik mee?
- Verzekeringspapieren of pasje;
- Geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identificatiepas);
- Toiletartikelen;
- Kort nachthemd of T-shirt voor de bevalling;
- Extra nachthemd;
- Badjas of ochtendjas;
- Slippers/pantoffels, eventueel warme sokken;
- Bh’s;
- Tijdschrift of puzzelboekje;
- Foto- of filmtoestel (+ batterijen);
- Zoetwaren, bijvoorbeeld dextro, zuurtjes, koekjes.
Wat neem je mee voor de baby?
- 3 rompertjes;
- 3 babypakjes;
- Jasje en mutsjes;
- Cape of dekentje;
- Autostoeltje. Oefen ruim van te voren het plaatsen van een autostoeltje in de auto.
- Bij kunstvoeding een gesteriliseerde babyfles.
Het is handig om alles van tevoren klaar te leggen. In de haast kun je makkelijk iets vergeten.
Wie neem ik mee?
Bij de bevalling mag de partner of begeleider aanwezig zijn, met 1 persoon extra.
Minderjarige kinderen, ook als het gaat om broertjes of zusjes, mogen niet aanwezig zijn bij de bevalling.
Geboortefotograaf
Wil je een geboortefotograaf foto's laten maken van jouw bevalling? Dan is de fotograaf altijd welkom op de verloskamers. Bij een keizersnede kan de fotograaf helaas geen foto's maken. Wij kunnen geen toegang verlenen tot de operatiekamer.
Fases van een bevalling
Elke vrouw beleeft haar bevalling anders, maar de meeste bevallingen verlopen in dezelfde fasen. In ons ziekenhuis kun je verschillende houdingen aannemen, zoals liggend, staand, rondlopend of onder de douche. Ook kun je gebruikmaken van hulpmiddelen zoals een baarkruk, pinda of skippybal.
Fase 1: Voorbereidingsfase
Dit is de overgang van zwangerschap naar bevalling. Je ervaart voorweeën en harde buiken die onregelmatig kunnen zijn en soms enkele weken aanhouden. Dit zorgt voor wat ontsluiting (meestal 1 à 2 cm), maar dit is niet altijd het geval.
Fase 2: Latente fase
De echte weeën beginnen nu. Ze worden regelmatiger, met minimaal 2 weeën per 10 minuten. Je hebt tussen de weeën door genoeg pauze om bij te komen. De baarmoedermond opent 2-3 cm.
Fase 3: Ontsluitingsfase
De weeën worden krachtiger en pijnlijker. Ze zorgen ervoor dat je baarmoedermond 10 cm open gaat. De weeën duren 1-1,5 minuut en komen om de 3-5 minuten. Je voelt ze vaak in je buik, rug of benen. Naarmate de ontsluiting vordert, nemen de pijn en frequentie toe.
Fase 4: Uitdrijvingsfase
Deze fase begint wanneer je 10 cm ontsluiting hebt en je persweeën krijgt. De persweeën helpen je baby geboren te worden. Zodra je baby geboren is, leggen we hem of haar direct op je buik of borst.
Fase 5: Nageboorte
Na de geboorte van je baby komt de placenta. Dit gebeurt meestal binnen 15 minuten na de geboorte. We geven je een oxytocine-injectie en je perst nog een keer om de placenta te laten komen.
Bevallen in bad
In Franciscus kun je in bad bevallen. Als je in een verlosbad wilt bevallen, kun je dit bespreken met jouw eigen verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen je uitleggen wat je kan verwachten.
Soms mag je niet in bad bevallen vanwege de veiligheid van jou en je baby. Bijvoorbeeld als je een morfine pijnpompje of ruggenprik hebt. Jouw verloskundige of gynaecoloog kan met je bespreken of er een reden is om niet in bad te bevallen of maar een gedeelte van de bevalling.
Pijnstilling (24/7) tijdens de bevalling
Tijdens de bevalling maakt uw lichaam zelf pijnstilling aan, dit stofje heet endorfine. Endorfine helpt de pijn te verzachten. Hoe goed u de pijn kunt verdragen, hangt af van verschillende dingen, zoals hoe moe of ontspannen u bent. Hoe meer ontspannen u bent, hoe meer uw lichaam het stofje endorfine aanmaakt en u zicht beter kunt ontspannen.
Hoe kunt u de pijn beter verdragen?
- Laat u steunen door uw partner of iemand anders.
- Adem rustig en probeer te ontspannen.
- Neem een warme douche of bad.
- Gebruik een TENS-apparaat voor kleine stroomstootjes.
Als u meer pijnstilling wilt, kunt u dat altijd aangeven. Het is goed om van tevoren te weten welke mogelijkheden er zijn voor pijnstilling tijdens de bevalling. Uw verloskundige of gynaecoloog bespreekt samen met u welke pijnstilling het beste bij u past.
Verschillende vormen van pijnstilling
- In Franciscus bieden wij 24 uur per dag verschillende pijnstillingsopties aan. Eén daarvan is het pijnpompje. Dit is een infuus waarmee u zelf, met een drukknop, een dosis pijnstilling (remifentanyl, een morfine-achtige stof) kunt toedienen. Het maakt de pijn niet helemaal weg, maar zorgt wel voor ontspanning.
- Een andere optie is de ruggenprik. Bij een ruggenprik krijgt u een verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de ruggenwervels. Dit blokkeert de pijnzenuwen van de baarmoeder en bekkenbodem. Hierdoor voelt u de weeën niet meer, maar kunt u ook tijdelijk minder kracht in uw benen hebben.
- In ons ziekenhuis gebruiken wij geen lachgas voor pijnstilling.
Na de geboorte
De eerste momenten na de bevalling zijn belangrijk voor de band tussen moeder en baby. Vooral het eerste uur wordt gezien als het ‘gouden uur’. In Franciscus zorgen wij ervoor dat moeders en baby’s zoveel mogelijk van dit moment kunnen genieten. Soms kunnen medische handelingen dit moment verstoren, maar we doen ons best om het voor moeder en baby goed te maken. Als dit gebeurt, gaan wij graag met u in gesprek.
Stap 5: Kraamtijd

Na de bevalling begint de kraamtijd, een periode van herstel. Bij Franciscus staat de band tussen jou, je partner en je baby centraal. Wij zorgen ervoor dat ouder(s) en baby zoveel mogelijk samen blijven. Als je baby een goede start heeft, leggen we hem of haar direct het eerste uur bij je op de borst. Dit helpt bij de hechting.
Verblijf in Franciscus
Verblijf na een poliklinische bevalling
Na een poliklinische bevalling blijf je ongeveer 2 uur in de kraamsuite. Daarna ga je naar huis, ook als het avond of nacht is. De kraamzorg komt dan bij je langs. Als het medisch niet verantwoord is om naar huis te gaan, blijf je langer in de kraamsuite onder zorg van een gynaecoloog. Zijn alle kraamsuites bezet? Dan word je samen met je baby tijdelijk op een andere kamer geplaatst. Helaas kan je partner hier niet blijven slapen.
Verblijf als gezonde moeder
Moet je baby langer worden geobserveerd? Bij minder complexe zorg blijft je baby zoveel mogelijk bij jou op de kraamsuite. Soms wordt je baby toch opgenomen op Neonatologie of de Kinderafdeling. Dan kun je als gezonde moeder ook in het ziekenhuis blijven en zo dicht bij kind te zijn. Hiervoor werken wij samen met gro-up kraamzorg. Hiervoor wordt je overgeplaatst naar de afdeling Mothercare, dit is dichtbij je kind vlakbij de Neonatologie / Kinderafdeling. Er zijn kosten verbonden aan dit verblijf. Deze kosten worden bij jouw zorgverzekeraar in rekening gebracht. Afhankelijk van jouw verzekering kan het eigen risico van toepassing zijn. Je mag er ook altijd voor kiezen om naar huis te gaan terwijl het ziekenhuis voor je baby zorgt
Verblijf na een keizersnede
Na een keizersnede blijf je meestal 1 nacht in het ziekenhuis onder zorg van een gynaecoloog. Als het goed met je gaat, ga je daarna naar huis en krijg je thuis kraamzorg. Moet je baby langer in het ziekenhuis blijven? Dan kun je verblijven op Mothercare, met dezelfde faciliteiten als de kraamsuite, of ervoor kiezen om naar huis te gaan.
Bezoek ontvangen
Teveel bezoek kan vermoeiend zijn. Ontvang daarom niet meer dan 3 personen (inclusief partner) tegelijkertijd. Na 21.00 uur verwachten wij dat u alleen met uw partner en uw kind in de Kraamsuite achterblijft. Het is niet mogelijk broertjes en zusjes op de Kraamsuite te laten overnachten.
Bezoektijden
- Van 10.00 tot 21.00 uur;
- Rusttijd van 12.00 tot 15.00 uur;
- Partner mag 24 uur per dag aanwezig zijn op de kraamsuite.
Borstvoeding
Na de bevalling proberen we uw baby binnen een uur aan de borst te leggen voor borstvoeding. De verpleegkundige of kraamverzorgende helpt u met het wegen en aankleden van de baby, soms ook met het wassen. Gedurende uw verblijf in het ziekenhuis houden de verloskundige en kinderarts de temperatuur van uw baby in de gaten. Zodra het kan, kunt u zelf of samen met uw partner de baby verzorgen, inclusief het baden. Ons borstvoedingsteam staat klaar om u te ondersteunen.
Flesvoeding
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kiest of moet kiezen voor flesvoeding. Wij respecteren jouw keuze en informeren je graag.
In het ziekenhuis gebruiken wij kant-en-klare voeding van één merk. Er is ook hypoallergene voeding beschikbaar als dat nodig is. Zorg ervoor dat je voeding in huis hebt zodra je naar huis gaat. Babyvoeding is verkrijgbaar bij de supermarkt en drogist. Op de verpakking lees je hoe je de voeding klaarmaakt. Flesvoeding wordt meestal elke 3 tot 4 uur gegeven.
Heb je vragen over flesvoeding? Stel ze aan de verpleegkundige tijdens je verblijf. Na ontslag kun je terecht bij je kraamverzorgende, verloskundige, huisarts of consultatiebureau.
Geboorteaangifte doen
Na de geboorte ontvang je een document in jouw online medisch dossier. Dit document ontvang je 1 keer en dus alleen digitaal. Met dit document kun je de geboorteaangifte bij de gemeente Rotterdam doen.
Waar vind ik het document?
- Ga naar www.mijnfranciscus.nl en log in met jouw DigiD.
- Ga naar 'Menu' > 'Dossier' > 'Brieven'.
- Hier staat de brief met de geboortegegevens van jouw baby.
Stap 6: Naar huis

Samen met je gynaecoloog of verloskundige bespreek je wanneer je na de bevalling naar huis mag. Dit kan ook 's avonds of 's nachts, tenzij dat medisch niet verantwoord is. Zodra je weet wanneer je naar huis gaat, bel je zelf de kraamzorgorganisatie en de verloskundige die de kraambedcontroles doet. Wij informeren jouw verloskundige telefonisch over hoe je bevalling is verlopen.
Overdracht
Samen met je gynaecoloog of verloskundige bespreek je wanneer je na de bevalling naar huis mag. Dit kan ook 's avonds of 's nachts, tenzij dat medisch niet verantwoord is. Zodra je weet wanneer je naar huis gaat, bel je zelf de kraamzorgorganisatie en de verloskundige die de kraambedcontroles doet. Wij informeren jouw verloskundige telefonisch over hoe je bevalling is verlopen.
Medicijnen
Als jij of je baby medicijnen nodig hebben, krijg je hiervoor een recept mee. Op werkdagen kun je deze ophalen bij de Poli-Apotheek op de begane grond van Franciscus Gasthuis of bij je eigen apotheek. Buiten werktijden kun je terecht bij de Dienstapotheek. Deze is open wanneer het ziekenhuis gesloten is en heeft een eigen ingang naast de hoofdingang van het ziekenhuis. Bekijk hier meer informatie over onze Apotheek.
Verzekering voor jouw kind
Na de geboorte moet je je baby zo snel mogelijk aanmelden bij de zorgverzekering van 1 van beide ouders. Neem contact op met je verzekeraar voor meer informatie.
DigiD voor jouw kind aanvragen
Als ouder wil je soms inzicht krijgen in bepaalde medische gegevens van jouw kind. Bijvoorbeeld om in te loggen in het persoonlijke patiëntendossier van het kind. Dan heb je in veel gevallen een DigiD nodig voor je kleintje. Aanvragen is eenvoudig via digid.nl/aanvragen. Binnen 3 werkdagen kun je de DigiD gebruiken. Let op bij aan vragen: je kunt alleen inloggen met gebruikersnaam, wachtwoord én een SMS controle. Met de DigiD app werkt dit niet.
Consultatiebureau
Na het kraambed in Franciscus Gasthuis neemt de verpleegkundige van het consultatiebureau de zorg over. Meestal neemt zij binnen 14 dagen contact met jou op voor een thuisbezoek. De verpleegkundige geeft informatie en advies over de verzorging, voeding en opvoeding van jouw kind. Wanneer jouw kind vier weken oud is, ontvang je een uitnodiging voor het consultatiebureau, waar de ontwikkeling van jouw kind verder wordt gevolgd door verpleegkundigen en artsen.