Doorgaan naar hoofdinhoud

Contactallergie, behandeling

Contactallergie, ook wel allergisch contacteczeem, kan onderzocht worden door middel van een of elleboogplooitest (ROAT) of plakproef.

De elleboogplooitest is een eenvoudige methode om een contactallergie op te sporen voor allerlei producten. De test wordt ook wel ROAT (Repeated Open Application Test) genoemd. Als een reactie optreedt tijdens de elleboogplooitest, betekent dit dat deze  positief is. Hierna kunnen eventueel plakproeven op uw rug worden uitgevoerd, om na te gaan welk ingrediënt in het product uw contactallergie veroorzaakt. Hierbij worden producten getest zoals cosmetica, oogdruppels, medische zalven, druppels, zalven op plantaardige basis. De dermatoloog geeft aan welke producten u 2 keer per dag, gedurende 7 dagen in uw elleboogholte moet smeren. Na 7 dagen smeren wordt de test afgelezen door uw dermatoloog.

De plakproef is een methode om vast te stellen of u allergisch reageert op bepaalde stoffen waarmee u via uw huid direct in contact komt. Bijvoorbeeld nikkel of een metaal dat in vele voorwerpen wordt toegepast, zoals sieraden, horlogebandjes, gespen en brilmonturen. Bij een plakproef wordt een testpleister met allergenen aangebracht. De stoffen moeten 48 uur contact maken met de huid en daarna worden ze verwijderd. Daarna wordt de huid geïnspecteerd om te kijken of er een reactie te zien is. Om de plakproef uit te kunnen voeren is het noodzakelijk dat u 3 keer in 1 week de polikliniek Dermatologie bezoekt.

Meer informatie vindt u in de folder, die u via deze pagina kunt downloaden.

Bekijk de folder Plakproef
Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid