Behandeling van een contactallergie

Contactallergie, ook wel allergisch contacteczeem genoemd, kan onderzocht worden door middel van een elleboogplooitest (ROAT) of plakproef.

De elleboogplooitest is een eenvoudige methode om een contactallergie op te sporen voor allerlei producten. De test wordt ook wel ROAT (Repeated Open Application Test) genoemd. Als er een reactie optreedt tijdens de elleboogplooitest, betekent dit dat deze positief is. Hierna kunnen eventueel plakproeven op uw rug worden uitgevoerd, om na te gaan welk ingrediënt in het product uw contactallergie veroorzaakt. Hierbij worden producten getest zoals cosmetica, oogdruppels, medische zalven, druppels, zalven op plantaardige basis. De dermatoloog geeft aan welke producten u 2 keer per dag, gedurende 7 dagen, in uw elleboogholte moet smeren. Na 7 dagen smeren wordt de test afgelezen door uw dermatoloog.

De plakproef is een methode om vast te stellen of u allergisch reageert op bepaalde stoffen waarmee u via uw huid direct in contact komt. Bijvoorbeeld nikkel of een metaal dat in vele voorwerpen wordt toegepast, zoals sieraden, horlogebandjes, gespen en brilmonturen. Bij een plakproef wordt een testpleister met allergenen aangebracht. De stoffen moeten 48 uur contact maken met de huid en daarna worden ze verwijderd. Daarna wordt de huid geïnspecteerd om te kijken of er een reactie te zien is. Om de plakproef uit te kunnen voeren is het noodzakelijk dat u 3 keer in 1 week de polikliniek Dermatologie bezoekt.

In deze folders vindt u meer informatie over de behandeling van een contactallergie.