Bevallen van een tweeling

Als u zwanger bent van een tweeling, bevalt u altijd in het ziekenhuis. Bij de bevalling wordt u begeleidt door onze klinische verloskundige of verloskunde arts, samen met de gynaecoloog. 

Rond de 32 - 34 weken zwangerschap, bespreekt u samen met uw gynaecoloog hoe en wanneer u kunt bevallen. Bij een tweeling met 1 moederkoek en 2 vruchtzakken, kunt u bevallen tussen 36 en 37 weken. Bij een tweeling met 2 moederkoeken, kunt u bevallen tussen 37 en 38 weken. Uiteraard alleen als de baby’s niet eerder uit zichzelf (te) vroeg zijn geboren.

De bevalling kan met een keizersnede of op de natuurlijke vaginale manier gebeuren. Soms is het nodig om eerder te bevallen. De bevalling kan dan ingeleid worden. Als de eerste baby met het hoofd naar beneden ligt, kunt u in principe altijd vaginaal bevallen. Uiteraard zijn er uitzonderingen, welke uw gynaecoloog met u bespreekt. 

Het is fijn om u goed voor te bereiden op de bevalling. Denk daarom na over uw eventuele geboortewensen en of u pijnstilling wilt krijgen. Hoe uw bevalling precies verloopt, is niet te voorspellen. Wij begeleiden u hier uiteraard zo goed mogelijk bij. 

Lees hier meer informatie over bevallen van een tweeling. 

Keizersnede

Terug naar bevallen in het ziekenhuis