Difterie, kinkhoest, tetanus polio (DKTP)

Difterie

Difterie stond vroeger ook bekend als kroep. Difterie wordt veroorzaakt door een bacterie die via hoesten van mens op mens wordt overgebracht. Vervolgens kunnen op de slijmvliezen van de keel vliezen ontstaan, waardoor het ademen moeilijk wordt en kinderen zelfs kunnen stikken. Daarnaast maakt de difteriebacterie gifstoffen die de hartspier en het zenuwstelsel kunnen beschadigen. Als de ziekte niet wordt behandeld, dan is de ziekte vaak dodelijk.

Kinkhoest

Kinkhoest wordt ook wel pertussis genoemd. Dit is een zeer besmettelijke ziekte van de luchtwegen. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt overgebracht via hoesten. De ziekte begint met een verkoudheid, waarna een droge hoest ontstaat. Het hoesten verergert langzaam tot hevige hoestaanvallen die vooral ’s nachts kunnen optreden en vele weken kunnen voortduren. Bij zuigelingen kan de ziekte zelfs dodelijk zijn. Ondanks vaccinatie op kinderleeftijd komt kinkhoest weer regelmatig voor bij zowel kinderen als volwassenen.

Tetanus

Ook wel bekend als kaakklem, wordt veroorzaakt door een bacterie die in aarde en straatvuil voorkomt. Bij een verwonding of beet van dieren kan deze bacterie in het lichaam komen en zeer krachtige gifstoffen gaan produceren. Hierdoor ontstaan pijnlijke spierkrampen van met name de kaak, het gelaat, rug en ademhalingsspieren. Tetanus kan uiteindelijk dodelijk aflopen.

Poliomyelitis

Ook wel bekend als kinderverlamming of verkort polio, is een ontsteking in het ruggenmerg veroorzaakt door het poliovirus. Het virus wordt via de ontlasting van besmette personen uitgescheiden, waarna door slechte hygiëne het virus van de ene op de andere mens kan worden overgebracht. Hierna kunnen spierverlammingen optreden. Als kinderen polio krijgen, dan kunnen misvormingen ontstaan. In sommige gevallen leidt dit tot de dood, namelijk als de ademhalingsspieren verlamd raken. De D(K)TP vaccinatie is opgenomen in het Rijks Vaccinatie Programma, dus de meeste mensen die na 1949 in Nederland geboren zijn hebben als kind al vaccinaties hiervoor gehad.

Folders
Afdelingen