Oogklachten door suikerziekte: retinopathie

Door suikerziekte, diabetes mellitus, kunnen beschadigingen optre­den in het oog. Zonder dat u direct minder goed ziet, kunnen er toch afwij­kin­gen zijn in het net­vlies. Dit heet: diabe­tische retinopa­thie. Als deze afwijkingen niet op tijd worden opgemerkt, dan kan iemand daardoor blind worden.

Daarom worden mensen met suikerziekte aangeraden om eens in 1 tot 2 jaar hun ogen te laten onderzoeken. Zo worden af­wij­kin­gen op tijd opgespoord. Door deze direct te behandelen, wordt verdere beschadiging voorkomen.

Bij het onderzoek door de oogarts wordt de pupil met druppels verwijd, zodat het netvlies goed kan worden bekeken. Door deze druppels kunt u tijdelijk minder goed zien. Als er afwijkingen worden gevonden, kan het nood­zakelijk zijn foto's te maken met con­trast­vloeistof (fluorescentie-angio­gra­fie). Hierbij wordt een kleurstof in de arm gespoten. 

Door het onderzoek kan de oogarts beoordelen of u moet worden behandeld. Heeft u afwijkingen in het netvlies door retinopathie? Dan kan een laserbehandeling u helpen. In veel gevallen zorgt deze behandeling dat de retinopathie niet erger wordt of in elk geval word vertraagd. 

Afdelingen