Vallen bij ouderen

Een val komt plotseling en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Zeker op latere leeftijd is het belangrijk om u bewust voort te bewegen. Wij begrijpen dat u bang bent om weer te vallen en iets te breken.

Gevolgen van een val

Een val kan zowel fysieke als mentale gevolgen voor u hebben. Zo kan het angst veroorzaken, waardoor u er bijvoorbeeld minder op uit durft te gaan. Een valpartij kan ook leiden tot lichamelijk letsel, zoals blauwe plekken, kneuzingen, verstuikingen of breuken aan de schouder, heup of pols.

Oorzaken van het vallen

Bij vallen kunnen meerdere factoren een rol spelen. Lichamelijk oorzaken zijn onder andere duizeligheid, bloedarmoede, artrose en zichtproblemen. Een val kan ook veroorzaakt worden door de omgeving, zoals natte vloeren, kleedjes of gebrek aan de juiste hulpmiddelen.

Wat kunt u zelf doen om vallen te voorkomen?

De kans op herhaling van een val is op oudere leeftijd groot. U kunt de kans op herhaling verkleinen, door uw huis veiliger te maken met de volgende tips.

  • Zorg overal voor goede verlichting, ook op de trap. Koop eventueel een bewegingssensor.
  • Let op vlekken op de muur of het behang. Daar zoekt u waarschijnlijk vaak steun. Eventueel kunt u daar een handgreep plaatsen.
  • Opstaan uit een hoge stoel, bank of bed, gaat gemakkelijker dan uit een zachte, lage zitting of matras.
  • Zet dingen die u vaak nodig hebt, op grijphoogte.
  • Leg geen spullen op de trap of in de looproute. Denk ook aan snoeren, die in de weg kunnen liggen.
  • Zorg voor voldoende beweegruimte in en om het huis.
  • Verwijder losse, uitstekende tegels en hoge drempels.

Wat kan Franciscus Gasthuis & Vlietland voor u betekenen?

Met een bijzonder betrokken team van geriaters en zorgverleners bent u bij ons in goede handen. Zo hebben wij bijzondere voorzieningen, zoals de valpolikliniek op onze Schiedamse locatie, Franciscus Vlietland. Hier wordt gezocht naar de oorzaak van vallen en wordt eventueel een behandeling voorgesteld. Op onze Rotterdamse locatie, Franciscus Gasthuis, is de Geriatrische Trauma Unit volledig gericht op geriatrische patiënten die door ongeluk (trauma) in het ziekenhuis opgenomen worden. Zij moeten geopereerd worden, bijvoorbeeld voor een gebroken heup.

Door de intensieve samenwerking met verschillende specialisten en andere zorgverleners kan snel de juiste hulp worden geboden.