Doorgaan naar hoofdinhoud

Wat is maag-darmischemie?

Bij chronische maag-darmischemie (CMI) is er een doorbloedingsprobleem van de bloedvaten van het maag-darmkanaal: de maag-leverslagader, de bovenste darmslagader en de onderste darmslagader. De belangrijkste oorzaak is vaatverkalking. Maag-darmischemie ontstaat of in de loop van maanden tot jaren (chronisch) of plotseling (acuut). Maag-darminschemie ontstaat acuut doordat vrij plotseling geen bloed meer door een van de grote buikvaten stroomt waardoor een darminfarct kan ontstaan. Bij acute maag-darmischemie wordt u met spoed verwezen naar het ziekenhuis.

Aandoeningen en ziektebeelden

Veelvoorkomende klachten zijn: 

  • Buikpijn na het eten.
  • Buikpijn tijdens of na lichamelijke inspanning (hardlopen of fietsen).
  • Afvallen, omdat u bepaalde voeding niet meer eet vanwege de pijn die u hiervan kunt krijgen.
  • Diarree, zonder aanwijsbare reden.

Klachten bij acute maag-darmischemie bestaan uit acute zeer ernstige buikpijn, soms gepaard gaande met misselijkheid en braken. Soms kan er sprake zijn van (bloederige) diarree.

Behandelteam

Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam

Voor de behandeling van chronische maag-darmischemie kunt u terecht bij het Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam. Dit is een samenwerking tussen de afdelingen Maag-, Darm- & Leverziekten (MDL), Vaatchirurgie, Radiologie en Interne- en Vasculaire Geneeskunde van Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Erasmus Medisch Centrum. 

Het Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam is één van de twee expertisecentra in Nederland voor diagnostiek en behandeling van chronische aandoeningen die zorgen voor verminderde doorbloeding van het maag-darmkanaal. In dit centrum bieden we gerichte topklinische zorg, opleiding en wetenschappelijk onderzoek.

Het Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam is ook door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) erkend als Expertisecentrum Zeldzame Aandoeningen.  Door zorg te verlenen aan patiënten met deze zeldzame ziekte, vervullen we een actieve maatschappelijke rol als centra voor zeer complexe zorg, kennis en expertise. 

Hoe word ik verwezen naar het Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam?

Een verwijzing loopt via een behandelend specialist, bijvoorbeeld een maag-, darm- & leverarts, chirurg of een internist. Indien uw behandelend specialist verdenking heeft op chronische maag-darm ischemie kan hij of zij u verwijzen naar het Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam.

Contact

Franciscus Gasthuis, Rotterdam
Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam
Polikliniek Maag-, Darm- & Leverziekten
1e verdieping, 166
Afspraak maken kan via 010 - 461 7430
De ischemie verpleegkundige is voor vragen telefonisch bereikbaar op de dinsdagen van 8.30 -17.00 uur via 010 - 893 6141.  

Contactgegevens voor verwijzers
E-mail via zorgmail naar ischemie@franciscus.nl

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid