Astma

Astma is een blijvende ontsteking van de luchtwegen die veel klachten kan veroorzaken.

Heeft uw arts u verteld dat u of uw kind astma heeft? Dan herkent u vast de situatie dat de longen soms erg gevoelig reageren op prikkels zoals rook, uitlaatgassen of huisdieren. U kunt hierdoor benauwd worden of gaan hoesten. Als dit plotseling opkomt, noemen we dat een astma-aanval. Niet iedereen reageert op dezelfde prikkels en het verschilt per persoon hoeveel klachten de astma geeft.

Er zijn verschillende soorten astma:

  • Allergie-gedreven. Bijvoorbeeld gerelateerd aan huisstofmijt.
  • Ontsteking-gedreven. Bijvoorbeeld gerelateerd aan eosinofiele ontsteking, hierbij zijn specifieke cellen van onze afweer (eosinofielen) betrokken.
  • Lifestyle-gedreven. Bijvoorbeeld gerelateerd aan roken of obesitas.

Astma is blijvend

Astma geeft niet elke dag klachten. Toch is het een ziekte die niet over gaat. Dit komt doordat de luchtwegen bij astma altijd een beetje ontstoken zijn. Dat is niet hetzelfde als een longontsteking: bij een longontsteking zijn de longen meestal ontstoken door een bacterie. Een behandeling met antibiotica geneest de longontsteking vrij snel. Bij astma is er sprake van een ‘steriele’ ontsteking. Hierbij zijn er wel ontstekingscellen maar geen bacteriële verwekkers. Astmaklachten kunnen soms weken tot maanden aanhouden, bijvoorbeeld na griep. Soms zijn er periodes waarin u weinig tot niets merkt van uw astma. Dan lijkt astma genezen, maar is het niet.