Doorgaan naar hoofdinhoud

Melanoom, behandeling

Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek die soms uit het niets kan ontstaan, maar vaak voortkomt uit een al langer bestaande gewone moedervlek. Het is de meest gevaarlijke vorm van huidkanker. Deze kan uitzaaien via lymfeklieren en/of bloedbaan naar de organen. Dit hangt af van de diepte waarin de tumor is doorgegroeid in de huid (zogenaamde Breslow dikte). Bij meer dan 80% van de patiënten is die diepte vrij gering. Hoe dunner het melanoom des te groter de kans op volledige genezing.

Excisie

Bij een verdenking op een melanoom wordt de plek onder plaatselijke verdoving chirurgisch verwijderd (excisie). Gewoonlijk wordt bij een melanoom in eerste instantie een marge van 2 millimeter gezonde huid aangehouden om weg te snijden. Het verwijderde stukje huid wordt door de patholoog onder de microscoop onderzocht. Als het om een melanoom blijkt te gaan, meet de patholoog de dikte van het melanoom (Breslow dikte). Aan de hand van de dikte van het melanoom kan een vervolg behandeling worden ingezet. Is de Breslow dikte van het melanoom minder dan 1 millimeter, dan voert de dermatoloog een re-excisie (ingreep) uit van de plek. Het litteken wordt met een marge van 1 centimeter weggesneden. Ook dit wordt door de patholoog onder de microscoop onderzocht.

Doorverwijzing Chirurgie

Is de Breslow dikte van het melanoom meer dan 1 millimeter, dan verwijst de dermatoloog u naar de chirurg voor de re-excisie (ingreep). Indien een melanoom ulcererend (open zweer) is, dan wordt u gelijk doorverwezen naar de chirurg.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid