Doorgaan naar hoofdinhoud

Bloedonderzoek

Op al onze locaties kunt u bloed laten prikken. Er zijn ook meerder locaties waar u online of telefonisch een afspraak kunt maken.

Het prikken wordt door laboranten uitgevoerd en gebeurd bijna altijd in de bovenarm. Een enkele keer lukt of kan het niet uit de arm en gebeurd de afname met een vingerprik, dit noemen we een microafname.

Bij het prikken in de bovenarm leggen we een stuwband aan waardoor de aderen opzwellen en de laborant makkelijk de ader aan kan prikken. De ader is niet altijd goed te zien maar door voelen en ervaring weet de laborant waar ze moet aan prikken en of er een dikke of dunnere naald gebruikt moet worden. Bij alle patiënten worden gemiddeld 3 buisjes bloed afgenomen, de buisje zijn vacuüm en trekken zo precies genoeg bloed uit de ader. De buisjes bloed hebben verschillende volumes en dit varieert tussen 1 tot 10 ml bloed

Bloed van verder weg

Er zijn diverse bloedafnamepunten in de regio van het ziekenhuis. Ook worden sommige mensen aan huis geprikt. Dit bloed wordt in speciale koffers of transportboxen naar het ziekenhuis gebracht, waar het in het laboratorium wordt onderzocht. Op de etiketten staan de gegevens van patiënten en een barcode. Er zijn verschillende kleuren buizen die elk een eigen eigenschap hebben. Bij sommige bepalingen is het belangrijk dat het bloed niet stolt en bevat de buis een toevoeging dat voorkomt dat het bloed ‘klontert’. Naast bloed worden ook andere lichaamsvloeistoffen en ontlasting op het laboratorium onderzocht.

Buizenpost

Als alle buisjes zijn verzameld bij de polikliniek Bloedafname, dan worden de buisjes goed verpakt in een speciale koker. Deze kokers gaan via een buizenpostsysteem naar het laboratorium. Zo hoeft er niet steeds iemand heen en weer te lopen om de buisjes te brengen.

Op de track

Een medisch analist in het laboratorium zorgt dat de buisjes op de track worden geplaatst. Dit is een lopende band, die door het hele laboratorium loopt. Hij haalt hiervoor de buisjes uit de buizenpost en ‘stort’ deze in een diepe bak. De buisjes worden automatisch een voor een op de track geplaatst. 

Sorteermachine

Allereerst gaan de buisjes door de sorteermachine. Er wordt gekeken of de buisjes geschikt zijn voor onderzoek (zit er genoeg bloed in, is de sticker leesbaar). Daarna gaan de juiste buisjes de centrifuge in, zodat de rode bloedcellen en het plasma van elkaar worden gescheiden. 

Analyse

Als de buisjes klaar zijn voor onderzoek, dan slaan ze van de grote track (lopende band) af naar de juiste machine. Er zijn verschillende machines, die de Engelse term ‘analyser’ hebben. Iedere analyser kan bepaalde onderzoeken uitvoeren op het bloed, bijvoorbeeld voor het bepalen van cholesterol, bloedsuiker en bloedplaatjes. De uitslagen worden verzameld via computers.

Handmatig

Sommige buisjes kunnen niet door de machines worden beoordeeld. Deze worden apart gezet en moeten handmatig door analisten worden beoordeeld. Alle bloed wordt in elk geval zeven dagen bewaard. Als extra onderzoek nodig is, dan hoeft in veel gevallen niet weer opnieuw bloed te worden geprikt. 

Wat gebeurt er met overgebleven bloed?

Het KCHL gebruikt restanten van uw bloed of urine als controlemonster om patiëntenresultaten te controleren. Of het bloed wordt gebruikt als testmateriaal voor nieuwe onderzoeken. In dat geval is het niet meer herkenbaar van wie het bloed afkomstig is. Heeft u er bezwaar tegen dat uw bloed of urine op deze manier wordt gebruikt? Geef dit dan aan bij de medewerker Bloedafname. 

Beoordelen

In het lab is een kamer ingericht met allerlei computerschermen. Laboratoriumanalisten kunnen daarop ieder buisje op de track volgen, bijzondere uitslagen zien en zo al het bloed in de gaten houden. De uitslagen van het bloed worden digitaal gedeeld met de aanvrager. Dit kunnen huisartsen in de regio zijn, maar ook artsen uit het ziekenhuis zelf. De uitslag van het bloedonderzoek hoort u daarom altijd van uw arts of huisarts. 

Bloed met spoed

Soms moet bloed met spoed onderzocht worden, bijvoorbeeld in levensbedreigende  situaties. Het laboratorium zorgt dan dat binnen een uur de uitslag bekend is. Dit gebeurt door de buisjes met voorrang handmatig op de track te plaatsen, eerder te analyseren dan andere buisjes en de uitslag door te bellen of te faxen naar de aanvrager. De aanvrager is bijvoorbeeld een arts op de Spoedeisende Hulp of een huisarts.

Bekijk de folder Kinderprikpoli
Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid