Bloedonderzoek

Op alle locaties van Franciscus Gasthuis & Vlietland kunt u bloedprikken. Het is wel belangrijk dat u eerst online of telefonisch een afspraak maakt. U kunt hier eenvoudig een afspraak maken.

Afname van het bloed

Onze laboranten zullen bij u het bloedonderzoek uitvoeren. Vaak prikken zij in uw bovenarm. Lukt dit niet? Dan zullen zij bloed afnemen via een vingerprik. Dit noemen wij een microafname. 

Als eerst zal een laborant de bovenarm proberen. U krijgt een stuwband om, waardoor de aderen opzwellen. De laborant kan zo makkelijker een geschikte ader vinden. De ader is niet altijd met het blote oog goed te zien. Door goed te voelen, weet de laborant waar ze moeten prikken. Meestal worden er ongeveer 3 buisjes bloed afgenomen. De buisjes zijn vacuüm en trekken precies genoeg bloed uit uw ader. De volumes van de buisjes variëren van 1 tot 10 ml. Uw behandelend (huis)arts beslist welke buisjes voor uw bloedonderzoek worden gebruikt. 

Het proces na het afnemen van uw bloed

Na het afnemen van het bloed, wordt uw bloed onderzocht in het laboratorium. Maar hoe komt uw bloed daar? Via de buizenpost. Als alle buisjes zijn verzameld bij de polikliniek Bloedafname, dan worden de buisjes goed verpakt in een speciale koker. Deze koker gaat via een buizenpostsysteem naar het laboratorium. Zo is uw bloed heel snel in het laboratorium. 

Op de track

Onze medisch analist in het laboratorium zorgt ervoor dat de buisjes op de track worden geplaatst. Een track is een lopende band die door het hele laboratorium loopt. De medisch analist haalt de buisjes uit de buizenpost en stopt deze in een diepe bak. De buisjes worden automatisch één voor één op de lopende band geplaatst. 

Sorteermachine

De volgende stap is de sorteermachine. De sorteermachine bepaalt of de buisjes geschikt zijn voor onderzoek. De machine kijkt of er voldoende bloed in het buisje zit en controleert of de sticker goed te lezen is. Daarna gaan de buisjes de centrifuge in. In de centrifuge worden de rode bloedcellen en het plasma van elkaar gescheiden. 

Het onderzoek

Na het centrifugeren is uw bloed klaar voor het onderzoek. De buisjes slaan automatische op de lopende band af naar de juiste machine. Er zijn verschillende machines die allemaal iets anders kunnen onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan het bepalen van uw cholesterol, uw bloedsuiker en/of bloedplaatjes. De uitslagen worden via computers verzameld. 

Handmatig

Soms buisjes kunnen niet door de machines worden beoordeeld. Deze buisjes worden op de lopende band apart gezet. De medisch analist beoordeelt deze buisjes handmatig. 

Alle buisjes worden in elk geval 7 dagen bewaard. Als er extra onderzoek nodig is, dan hoeft u in sommige gevallen niet opnieuw bloed te laten prikken. 

Het beoordelen van uw bloed

In ons laboratorium hebben wij een kamer met allerlei computerschermen. Via deze schermen kunnen onze laboratoriumanalisten alles in de gaten houden. Zij kunnen via de schermen elk buisje op de lopende band volgen of bijzondere uitslagen zien. De uitslag van uw bloedonderzoek wordt digitaal met de aanvrager gedeeld. Dit kan uw huisarts zijn of uw behandeld arts in ons ziekenhuis. Zij informeren u over de uitslag van het onderzoek. 

Restmateriaal

Na het onderzoek blijft er vaak bloed of urine over. Dit noemen wij restmateriaal. Restmateriaal wordt anoniem gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Denk aan het ontwikkelen van een nieuw onderzoek of andere kwaliteitsdoeleinden (controlemonster). Heeft u hier bezwaar tegen? Laat het ons dan weten. Het materiaal mag dan niet verder worden gebruikt.

Bloed met spoed

In levensbedreigende situaties is het soms nodig dat uw bloed met spoed wordt onderzocht. Het laboratorium zorgt dat de aanvrager binnen 60 minuten de uitslag heeft. De aanvrager is vaak in zulke situaties een arts op de Spoedeisende Hulp of uw huisarts. De medisch analist plaatst de buisjes handmatig op de lopende band. Hierdoor worden de buisjes eerder geanalyseerd. De uitslag van uw bloedonderzoek wordt digitaal of telefonisch met de aanvrager gedeeld.