Doorgaan naar hoofdinhoud

Gratis pendelbus tussen Franciscus Gasthuis en Franciscus Vlietland

Er rijdt een pendelbus tussen de 2 ziekenhuislocaties van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Een gratis service voor patiënten, hun familie en/of begeleiders en bezoekers. Voor invulling van dit gratis vervoer is gekozen om de bereikbaarheid van beide ziekenhuislocaties te vergroten en daarmee het welbevinden van de patiënt en onze bezoekers te bevorderen.

Om gebruik te maken van de pendelbus, meldt u zich van te voren aan bij de Receptie. De op- en uitstapplaats van de pendelbus bevindt zich direct voor de hoofdingang van beide ziekenhuislocaties. Dit wordt aangegeven door een stoepbord. Het is niet mogelijk om een plekje te reserveren in de pendelbus.

De pendelbus rijdt op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.30 uur volgens een vaste dienstregeling. In verband met weers- en verkeersomstandigheden kan de dienstregeling afwijken.

De inzet van de pendelbus is primair bedoeld voor patiënten van de Spoedeisende Hulp (SEH) en patiënten die een afspraak hebben en geen vervoersmogelijkheid hebben. Daarnaast is er ruimte voor begeleiders, familieleden, mantelzorgers en/of bezoekers. Waarbij patiënten altijd voorrang hebben. Er zijn in totaal 4 plaatsen beschikbaar.

Veel gestelde vragen over de pendelbus

Waarom is gekozen voor de inzet van een pendelbus?

Voor inzet van dit gratis vervoer is gekozen om de bereikbaarheid van beide ziekenhuislocaties te vergroten en daarmee het welbevinden van de patiënt en zijn of haar familie te bevorderen. 

Door sommige ziekenhuiszorg in één ziekenhuis aan te bieden, krijgen onze patiënten straks de juiste zorg op de juiste plaats. Dat betekent dat een patiënt die moet worden geopereerd, mogelijk naar de andere ziekenhuislocatie moet reizen.

Het kan dus zijn dat een patiënt op de Spoedeisende Hulp of op de polikliniek wordt doorverwezen naar de andere ziekenhuislocatie en daar moet worden opgenomen. Indien deze patiënt in staat is met eigen vervoer te gaan (maar bijvoorbeeld niet over eigen vervoer beschikt), kan van de pendelbus gebruik worden gemaakt. De arts beslist of de patiënt in staat is om met de pendelbus te rijden. Denk bijvoorbeeld aan een breuk die gegipst is.

Indien een patiënt uit de ene regio is opgenomen op de locatie in de andere regio, kan de familie met de pendelbus naar het bezoekuur komen.

Wie mogen gebruikmaken van de pendelbus?

De pendelbus is primair bedoeld voor patiënten van de Spoedeisende Hulp (SEH) of de polikliniek. Uiteraard gaat het hier om laagcomplexe (SEH-)patiënten welke ook met eigen vervoer hadden kunnen komen. De arts beslist of de patiënt gebruik kan maken van de pendelbus.

Daarnaast is de pendelbus bedoeld voor patiënten die een afspraak hebben op de andere ziekenhuislocatie, maar geen vervoersmogelijkheid hebben. Ook is er ruimte voor begeleiders, familieleden, mantelzorgers en/of bezoekers. Patiënten hebben altijd voorrang. Er zijn in totaal 4 plaatsen beschikbaar.

Welke route rijdt de pendelbus?

De pendelbus rijdt van Franciscus Vlietland in Schiedam naar Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Vanaf het ziekenhuis in Rotterdam rijdt de bus weer terug naar het ziekenhuis in Schiedam.

Waar kan ik in- en uitstappen?

De pendelbus stopt bij de hoofdingang van de twee ziekenhuislocaties. Daar kunt u in- en uitstappen.

  • Franciscus Gasthuis, Kleiweg 500, Rotterdam
  • Franciscus Vlietland, Vlietlandplein 2, Schiedam
Is de pendelbus veilig te gebruiken in verband met het coronavirus?

Ja, de pendelbus is veilig te gebruiken. De oppervlakten in de pendelbus worden regelmatig gedesinfecteerd. Er is plaats voor maximaal 4 personen. In de pendelbus moet u verplicht een mondkapje dragen.

Moet ik betalen als ik met de pendelbus mee wil?

Nee, gebruik van de pendelbus is gratis voor patiënten, familieleden, mantelzorgers en bezoekers van Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Moet ik reserveren als ik gebruik wil maken van de pendelbus?

Nee, reserveren is niet nodig. De bus staat op geplande tijden (zie dienstregeling) bij de hoofdingang van de ziekenhuizen.

Kunnen mindervaliden gebruikmaken van de bus?

Nee, de bus is niet toegankelijk voor mindervaliden. Het is een reguliere personenbus waar mensen zelfstandig kunnen in- en uitstappen. Desgewenst helpt de chauffeur hierbij. Inklapbare rollators of kinderwagens kunnen wel worden meegenomen.

Wanneer rijdt de bus?

Vanaf 19 april 2021 rijdt de pendelbus weer volgens dienstregeling. De bus rijdt op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.30 uur volgens een vaste dienstregeling. Door weers- of verkeersomstandigheden kan er afgeweken worden van de dienstregeling. De bus rijdt niet in het weekend en op feestdagen.

tijden_pendelbus.png

Hoeveel mensen kunnen er in de bus?

De pendelbus is geschikt voor personenvervoer van maximaal 4 personen. 

Wie bestuurt de bus?

De bus wordt verzorgd door Stichting Shuttle Service. Alle chauffeurs zijn rijbevoegd en hebben uitgrebreide instructies gekregen.

Kan de chauffeur helpen bij het in- en uitstappen?

Ja, de chauffeurs hebben een instructie gekregen om mensen te helpen bij het in- en uitstappen van de bus.

Let wel: deze busdienst is geen ziekenvervoer, het gaat hier om regulier personenvervoer. Mocht een inzittende onverhoopt onwel worden, dan belt de chauffeur 112.

Waarop baseren wij de behoefte van de patiënt voor deze pendelbus?

Uit diverse enquêtes onder patiënten is gebleken dat de bereikbaarheid van onze ziekenhuislocaties beter kan. De mogelijkheden om te reizen met het openbaar vervoer tussen de beide ziekenhuislocaties zijn beperkt en tijdrovend. Om het welbevinden van de patiënt en zijn of haar familie te bevorderen, bieden wij deze pendeldienst aan.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid