Complicaties en risico's silicone protheses

Over het algemeen kan worden aangenomen dat silicone protheses ongevaarlijk zijn voor het lichaam. Elk lichaamsvreemd materiaal dat wordt ingebracht, wordt afgeschermd met een laagje bindweefsel, het zogenaamde kapsel. De dikte van het kapsel is niet bij iedereen gelijk. In ongeveer 20% van de gevallen kan na een aantal jaar samentrekking van dit kapsel optreden, waardoor de prothese harder aanvoelt en pijnklachten kunnen optreden. Wanneer dit het geval is, vindt een heroperatie plaats waarbij het kapsel wordt verwijderd. Ook wordt dan vaak een nieuwe prothese geplaatst. Deze heroperatie wordt vergoed door de zorgverzekeraar in het geval van een borstreconstructie.

Het risico op een infectie bij het plaatsen van een tissue-expander of silicone prothese is ongeveer 5% tot 15%. Wanneer een infectie optreedt, moet de expander of prothese meestal worden verwijderd. Na een rustperiode van enkele maanden kan vaak een nieuwe tissue-expander of prothese worden geplaatst.

Het risico op een nabloeding bij de verschillende soorten reconstructies is laag (<5%). Daarnaast is er een risico van 10% op een wondgenezingsstoornis van de buik. Deze is over het algemeen mild en met goede wondverzorging op te lossen.

Eindresultaat

Welk type reconstructie ook wordt gebruikt, de gereconstrueerde borst zal altijd verschillen van de andere borst. Er blijft meestal een (klein) verschil in vorm en grootte bestaan, ook zal het gevoel verminderd zijn. Wat echter wel kan worden verwacht is een redelijk herstel van de natuurlijke welving (ronding die lijkt op een borst) bij het dragen van een bh, badpak of bikini.

Verzekerde zorg

Het reconstrueren van een borst en de tepel/tepelhof na borstkanker valt onder verzekerde zorg. Wanneer de tepelreconstructie in een ander ziekenhuis dan Franciscus Gasthuis & Vlietland of het Erasmus MC is verricht en u naar de polikliniek Plastische Chirurgie in Franciscus Gasthuis wordt verwezen voor de tatoeage van de tepelhof, kan het zijn dat uw verzekering de tatoeage niet wil vergoeden en u zelf deze kosten moet betalen. Indien dit het geval is, wordt dit van tevoren met u besproken.