Rugspier met of zonder silicone prothese

Een borstreconstructie is ook mogelijk door verplaatsing van een van de rugspieren, eventueel met een deel van de huid die aan deze spier vastzit. Deze spier/huidlap kan vanuit de rug, via de oksel, naar de voorkant van de borstkas worden gebracht. Het is een ingreep die regelmatig wordt toegepast wanneer de borstkas in het verleden is bestraald. Daarnaast is de techniek zeer geschikt om een iets meer ‘hangende borst’ te maken of bij vrouwen met een brede borst, waarbij een reconstructie met alleen een prothese te smal uitvalt. Dit geeft dan vaak de mogelijkheid dat de borsten hetzelfde zijn aan beide kanten, waardoor vaak geen extra operatie meer nodig is . Door het verwijderen van de rughuid met de daaronder gelegen spier, ontstaat een litteken op de rug. Dit valt meestal onder de bh-band, maar soms is een schuin litteken onvermijdelijk.

Om voldoende volume te krijgen, is het gebruik van een silicone prothese meestal nodig. Vaak voorafgegaan door plaatsing van een tissue-expander. Na deze operatie wordt u meestal 2 tot 3 dagen opgenomen.

Voordelen van dit type reconstructie:

  • Soms is een reconstructie mogelijk zonder dat een prothese wordt toegevoegd. U heeft dan een volledig lichaamseigen weefsel-reconstructie, zonder dat u de nadelen heeft die kunnen voorkomen bij een langdurigere ingreep, zoals bij een vrije lap reconstructie.
  • Als u een brede of meer hangende borst heeft, dan kan dit type reconstructie een fraai(er) cosmetisch resultaat geven.

Nadelen van dit type reconstructie:

  • Het gebruik van de rugspier bij een reconstructie kan verminderde kracht van armbewegingen boven het hoofd en een strak litteken als gevolg hebben. In de eerste weken na de ingreep kan vochtophoping ontstaan onder de huid van de rug, die meestal spontaan verdwijnt door het dragen van strakke kleding. Soms is het nodig de vochtophoping op de polikliniek te behandelen.
  • Deze reconstructie is bij sommige hobby's of sporten af te raden. 
  • Dubbelzijdig gebruik van de rugspier kan grote beperkingen in het dagelijks leven als gevolg hebben.
  • Extra littekens ergens anders op het lichaam.
  • De spier is vaak nog functioneel, waardoor het aanspannen van de spier last kan geven (20%). Om dit op te lossen is meestal een extra operatie nodig om een deel van de spier of de zenuw door te nemen.