Hoge bloeddruk (hypertensie)

Het hart zorgt ervoor dat bloed met zuurstof en voedingsstoffen naar alle organen gaat. Dit creëert druk in de bloedvaten, bekend als bloeddruk. De bovendruk ontstaat wanneer het hart samentrekt, en de onderdruk is de druk tussen 2 hartslagen in.

Ouder worden

Bloedvaten worden stijver en minder soepel, naarmate iemand ouder wordt. De bloedvaten kunnen dan niet meer uitrekken als er een hoeveelheid bloed doorheen gepompt wordt. Daardoor stijgt de bovendruk. Ook wordt het bloedvat wat nauwer door cholesterolafzetting aan de binnenkant van het bloedvat. Ook dit verhoogt de bloeddruk. Dezelfde hoeveelheid bloed moet namelijk door een kleinere ruimte geperst worden

Zout

Zout trekt vocht aan, dus als mensen veel zout eten, neemt het bloedvolume toe. Ook hierdoor stijgt de bloeddruk. Er moet dan meer bloed door dezelfde ruimte heen. 

Bloeddruk is altijd in verandering

De bloeddruk verandert continu. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de houding van je lichaam (liggen, zitten, staan) en wat iemand doet (slapen, sporten). Als de bloeddruk langdurig hoog blijft, kan dat gevaarlijk zijn voor het hart en de bloedvaten. Hoge bloeddruk zorgt ook sneller voor het ontstaan van slagaderverkalking. Het hart moet harder werken tegen de hogere druk. In het begin merkt u misschien niets van hoge bloeddruk. Na langere tijd kunnen er aandoeningen ontstaan, zoals een beroerte, nierschade of een hartaanval.