Vergroeiing van de grote teen

In de voet staan de tenen in het verlengde van de middenvoetsbeentjes. Bij een vergroeiing van de grote teen is er sprake van een scheefstand van de grote teen in de richting van de andere tenen van dezelfde voet.

Klachten en symptomen vergroeide grote teen

Een vergroeide grote teen ontstaat vaak op jonge leeftijd. Het is dan meestal aangeboren. Het kan ook in de loop van het leven langzaam toenemen. Ook kan er sprake zijn van een andere oorzaak, zoals een reumatische aandoening. 

De voornaamste klacht is pijn op de binnenzijde van de knok, vooral in de schoen. De pijn kan ook aanwezig zijn bij het bewegen en afwikkelen van de voet.

Behandeling vergroeide grote teen

De klachten kunnen worden verlicht door rust en met behulp van een bredere schoen of het oprekken (uitknobbelen) van de schoen ter plaatse van de bult. In sommige situaties biedt een schoen op maat (orthopedische schoen) een goede uitkomst.

In sommige situaties kan een inlay (steunzool) ook verlichting geven, vooral bij een overbelaste hamerteen. De stand van de grote teen zelf is niet met behulp van een steunzool te corrigeren.

Als een behandeling zonder operatie niet voldoende helpt, kan de orthopedisch chirurg u adviseren over de mogelijkheden van een operatie. 

In de onderstaande folder leest u meer over de behandeling, de voorbereiding op de behandeling en de nazorg.