Dengue (knokkelkoorts) vaccinatie

Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, is een virusinfectie die wordt veroorzaakt door een mug. De mug komt in toenemende mate voor in de stedelijke gebieden van midden- en tropisch Zuid-Amerika, het Indiase subcontinent, Zuid-Oost Azië en tropisch Afrika. 

Naast maatregelen die beschermen tegen muggen, zoals het gebruiken van DEET en het dragen van beschermende kleding, is er nu ook een vaccin beschikbaar. Het nieuwe vaccin (Qdenga) voorkomt 80% van de gevallen van Dengue en beschermt het lichaam goed tegen deze ernstige ziekte. De vaccinatieserie bestaat uit 2 vaccinaties met een tussentijd van 3 maanden. Het is belangrijk dat u alle vaccinaties heeft gehad vóór vertrek. 

Let op: de vaccinatie is ook voor mensen die al eens Dengue hebben gehad. Van een 2e of 3e infectie kun je namelijk flink ziek worden.

De vaccinatie kan niet worden gegeven aan kinderen jonger dan 4 jaar, aan zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met een afweerstoornis, bijvoorbeeld door medicijnen.

Het vaccin tegen Dengue is nieuw en uitgebreid getest. Gegevens over de beschermingsduur zijn nog niet beschikbaar. Het vaccin is op dit moment alleen beschikbaar na telefonisch overleg.