Doorgaan naar hoofdinhoud
Nucleaire Geneeskunde

Wat is nucleaire geneeskunde?

In de nucleaire geneeskunde wordt gebruik gemaakt van radioactieve stoffen om het lichaam in beeld te brengen voor diagnostiek en de behandeling van ziekten. De radioactieve stoffen kunnen worden geïnjecteerd, ingeademd of via voedsel of een capsule worden toegediend, afhankelijk van het te onderzoeken orgaan. 

Aandoeningen en ziektebeelden

Met behulp van radioactieve stoffen kunnen zeer veel, normale en afwijkende, lichaamsfuncties en stofwisselingsprocessen zichtbaar worden. Ook behandelen wij bepaalde aandoeningen met radioactieve stoffen.

Bij een nucleair geneeskundige behandeling krijgt u een grotere hoeveelheid  radioactieve stof toegediend die in de juiste plek in het lichaam straling afgeeft. Hierdoor wordt het ziekmakende weefsel onschadelijk gemaakt. De behandeling kan zowel voor sommige goedaardige als voor sommige kwaadaardige aandoeningen gegeven worden.

Over de behandeling

Een behandeling kan, in de meeste gevallen, poliklinisch plaatsvinden. In sommige gevallen is het nodig dat u moet worden opgenomen. Dit kan helaas niet in ons ziekenhuis. Wij werken hiervoor nauw samen met het Erasmus Medisch Centrum. Wanneer u wordt onderzocht dient u met de volgende zaken rekening te houden: 

  • Een (eventuele) zwangerschap: straling wordt met zorg toegepast. Als u zwanger bent of u denkt zwanger te zijn, meldt u dit dan voorafgaand aan het onderzoek.
  • Uw kleding: in verband met het aan- en uitkleden bij een aantal opnames adviseren wij u gemakkelijke kleding aan te doen en vooral geen sieraden te dragen. Dit laatste met het oog op mogelijk verlies.

Behandelteam

Radioactieve stoffen

De dosis radioactieve stof die wij bij een diagnostisch onderzoek gebruiken is zodanig laag dat geen speciale maatregelen nodig zijn, behalve bij kinderen en zwangere vrouwen. De stof wordt in de meeste gevallen ingespoten in een bloedvat in de arm of wordt ingenomen via de mond. De radioactiviteit verdwijnt uit het lichaam door natuurlijk verval en de uitscheiding via urine.

Voorlichting

Bekijk de folder Bijschildklierscintigrafie
Bekijk de folder Galzuurresorptietest
Bekijk de folder Hartonderzoek
Bekijk de folder Hersenscan
Bekijk de folder Leukoscan scintigrafie
Bekijk de folder Longscintigrafie
Bekijk de folder Lymfescintigrafie
Bekijk de folder Maagontledigingsonderzoek
Bekijk de folder MIBG scintigrafie
Bekijk de folder Nieronderzoek
Bekijk de folder Radium-223 therapie
Bekijk de folder Samarium-153 therapie
Bekijk de folder Schildklierscintigrafie
Bekijk de folder Skeletscintigrafie
Bekijk de folder Strontiumtherapie

Contact

Franciscus Vlietland, Schiedam
Nucleaire Geneeskunde
Begane grond
Afspraak maken: 010 – 893 9393 of via het afspraakformulier

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid