Nucleaire Geneeskunde

Hier wordt de werking van uw organen met behulp van licht-radioactieve stoffen onderzocht
Header afdeling Radiologie

Wat is nucleaire geneeskunde?

In de nucleaire geneeskunde wordt gebruik gemaakt van radioactieve stoffen om het lichaam in beeld te brengen voor diagnostiek en de behandeling van ziekten. De radioactieve stoffen kunnen worden geïnjecteerd, ingeademd of via voedsel of een capsule worden toegediend, afhankelijk van het te onderzoeken orgaan. 

Behandelteam

B. Abdul - Fatah

Anonymous specialist
Nucleair geneeskundige

M. van Houte

Houte, M. nucleair geneeskundige
Nucleair geneeskundige

W. Vlemmings

Vlemmings
Nucleair geneeskundige
Bekijk meer zorgverleners

Het gebruik van radioactieve stoffen

Straling bij het maken van een foto

  • Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde wordt gebruikt gemaakt van radioactieve stoffen om organen, weefsels en stofwisselingsprocessen in het lichaam in beeld te brengen. De kans dat deze straling schade veroorzaakt is heel klein. Iedereen wordt dagelijks blootgesteld aan straling. Straling is overal en in wisselende hoeveelheid aanwezig.
  • Wij zijn voorzichtig en beperken de hoeveelheid straling zoveel mogelijk. Wij werken met de nieuwste technieken en gebruiken een lage dosis.Wij zijn voorzichtig en beperken de hoeveelheid straling zoveel mogelijk. Wij werken met de nieuwste technieken en gebruiken een lage dosis. U hoeft daarom voor het maken van een röntgenfoto geen extra bescherming te dragen, zoals bijvoorbeeld een loodschort. Bescherming kan juist voor een hogere dosis straling zorgen.
  • Breng uw arts ervan op de hoogte als u zwanger bent, zwanger kunt zijn of borstvoeding geeft. In sommige gevallen is het beter om de foto uit te stellen. U beslist samen met uw arts wat de beste keuze voor u is. 

Straling bij een behandeling

  • Bij een nucleair geneeskundige behandeling krijgt u een grotere hoeveelheid radioactieve stof toegediend die in het te behandelende orgaan of weefsel wordt opgenomen en daar straling afgeeft. Hierdoor raakt het ziekmakende weefsel beschadigd en wordt uiteindelijk onschadelijk gemaakt.
  • Zowel tijdens een ziekenhuisopname en als u weer thuis bent is het noodzakelijk dat u zich strikt houdt aan de stralingshygiënische leefregels. Deze leefregels worden voorafgaand aan de therapie met u besproken tijdens een gesprek met de nucleair geneeskundige.
  • Breng uw arts ervan op de hoogte als u zwanger bent, zwanger kunt zijn of borstvoeding geeft. In sommige gevallen is het beter om deze behandeling uit te stellen. U beslist samen met uw arts wat de beste keuze voor u is.

Wachttijden

Specialisme Franciscus Berkel Franciscus Gasthuis Franciscus Maassluis Franciscus Vlietland Franciscus Willemsplein Polikliniek Interne Geneeskunde - in het Oogziekenhuis
Nucleaire Geneeskunde
Onderzoek
Botdichtheidsmeting (DEXA) - - - * - -
Laatst bijgewerkt
25-03-2024 13:56
Wachttijden gelden niet voor spoedpatiënten. Uw huisarts kan bij medische noodzaak contact opnemen met het ziekenhuis voor een kortere wachttijd.
De wachttijd is op dit moment langer dan wij vooruit kunnen plannen. Of wij beoordelen wanneer een afspraak ingepland moet worden
U kunt niet op deze locatie terecht.
Franciscus Vlietland

Nucleaire Geneeskunde

Begane grond
Afspraak maken
010 - 893 9393