PET CT-scan

Een PET/CT scan is een nucleair geneeskundig onderzoek waarmee kanker- en ontstekingscellen kunnen worden opgespoord. 

Een PET-scan brengt het glucosegebruik van weefsels of organen in beeld. Bij dit onderzoek krijgt u een radioactief suiker in de bloedbaan gespoten. Deze kleine hoeveelheid radioactieve stof is niet schadelijk en u plast het gewoon weer uit. Tijdens de scan beweegt de scanner om u heen. De scanner volgt de suiker als het zich naar de verschillende organen in het lichaam verspreidt. Kankercellen lichten meer op dan gewone cellen omdat zij meer suiker opnemen. 

Franciscus Gasthuis & Vlietland beschikt over de nieuwste generatie PET/CT scan. Het is mogelijk om kankerhaarden vanaf 4 millimeter te ontdekken en precies vast te leggen. Deze hoogwaardige scanner verbetert de diagnostiek bij nucleair geneeskundig onderzoek en zorgt voor een lagere stralingsbelasting voor u als patiënt.

Het onderzoek duurt 15 minuten. Een uur van tevoren meldt u zich bij de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. U wordt begeleid naar een rustruimte waar u in een ontspannende omgeving kunt voorbereiden op het onderzoek.