Allergie (huid)

Een allergie betekent een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Hierbij kunt u denken aan een allergisch contacteczeem en een geneesmiddelenallergie.

Bij een allergisch contacteczeem is de oorzaak van het eczeem een allergische reactie op een bepaalde stof. U krijgt dit alleen als u door eerder huidcontact met de bepaalde stof allergisch bent geworden. Deze stof noemt men een allergeen. Bent u eenmaal allergisch, dan is een klein beetje allergeen al genoeg om huidklachten te krijgen. Een contactallergie blijft vaak levenslang bestaan. De klachten bestaan uit een rode huid met kleine bobbeltjes, blaasjes, schilfers en jeuk. Het aantal stoffen dat een contactallergie kan veroorzaken is heel groot. Enkele voorbeelden zijn een allergie voor nikkel, bepaalde geurstoffen of conserveringsmiddelen.

Geneesmiddelenallergie kan bij diverse medicijnen optreden zoals op penicilline, paracetamol of prednison, maar ook bijvoorbeeld contrastvloeistof en verdovingsvloeistof.

Omdat mensen met een allergie vaak verschillende klachten hebben, werken dermatologen nauw samen met andere specialisten, zoals een KNO-arts, kinderarts, longarts en diëtist.

Afdelingen