Ontsteking van de slokdarm (EoE)
Eosinofiele oesofagitis (EoE) is een langdurige ontsteking van de slokdarm. Bij deze aandoening zitten er speciale afweercellen, eosinofielen, in de wand van de slokdarm. De ontsteking kan zorgen voor littekens in de slokdarm. Eosinofiele oesofagitis komt steeds vaker voor, bij zowel kinderen als volwassenen.
Klachten bij eosinofiele oesofagitis
Door een langdurige ontsteking in de slokdarm kan littekenweefsel ontstaan. Dit maakt de slokdarm stugger en nauwer. Hierdoor kan eten moeilijker zakken of zelfs vast blijven zitten.
Veelvoorkomende klachten zijn:
- Problemen met het doorslikken van voedsel (dysfagie).
- Gevoel dat eten niet goed zakt (passageklachten).
- Pijn op de borst zonder hartproblemen.
- Voedselbrok die vastzit in de slokdarm (voedselimpactie), waardoor je kunt verslikken. Soms moet een arts de brok verwijderen met een kijkonderzoek (endoscopie).
- Minder kwaliteit van leven, zoals vaak overgeven, beperkingen door dieet, sociale isolatie, angst, vermoeidheid en vaker naar het ziekenhuis moeten.
Behandeling van eosinofiele oesofagitis
Eosinofiele oesofagitis is niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Welke behandeling het beste werkt, verschilt per persoon. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals medicijnen, dieetmaatregelen of andere therapieën.