Viering start rectumsparend spreekuur in het Franciscus Scopiecentrum
Rectumbesparend spreekuur

In het vorig jaar geopende Scopiecentrum in Franciscus Vlietland is deze maand een rectumsparend spreekuur van start gegaan. Diverse behandelwijzen waaronder bestralingen en/of rectumsparende behandelingen kunnen voor een bepaalde patiëntengroep veel winst opleveren en de plaatsing van een stoma voorkomen.

Chirurg Mareille Verseveld deed 9 jaar promotieonderzoek, dat zij afsloot met haar proefschrift ‘Organ Preserving Strategies in Rectal Cancer’. Het proefschrift is deels gebaseerd op een behandeling die min of meer bij toeval werd ontdekt door de Braziliaanse chirurg Angelita Habr-Gama. Zij stelde een wait-and-see-benadering voor en toonde aan dat het veilig is om de operatie te beperken tot diegenen die nog tekenen van ziekte vertonen na voorbehandeling middels bestraling.

Mareille Verseveld haar grote interesse in rectumsparende behandelingen en de huidige internationale ontwikkelingen op dit gebied vormden de basis voor dit nieuwe spreekuur. Samen met nog 2 andere chirurgen, radiologen, Maag- Darm- en Leverartsen en verpleegkundigen van het Franciscus Scopiecentrum verzorgt zij dit spreekuur. De chirurg is aanwezig bij de darmscopieën, zodat de beelden ter plekke samen met de MDL-arts beoordeeld kunnen worden. Direct daarna komt de patiënt bij de chirurg in de spreekkamer voor de uitslag van de scans. Hij of zij hoeft daar dan niet meer een paar dagen vol spanning op te wachten. De directe samenwerking met de MDL-artsen en de radiologen is een prachtige stap voorwaarts!

 

Nieuw Scopiecentrum in Franciscus Vlietland

Eind november 2022 is het nieuwe Franciscus Scopiecentrum in Schiedam geopend. Hier wordt gewerkt met de modernste apparatuur en volgens de laatste technieken. De nieuwe scopiekamers zorgen voor een fijner verblijf voor patiënten. Op de dagunit kunnen zij voor en na de behandeling tot rust komen. Naast het Scopiecentrum in Vlietland, waar veelal planbare scopieën plaatsvinden, worden in het Maag- Darm- en Lever Centrum in Gasthuis de meer complexe scopieën uitgevoerd.

De verwijzingen naar de MDL worden getrieerd. De patiënt wordt eerst op de polikliniek gezien, op beide ziekenhuislocaties is dit mogelijk. De afspraak voor een scopie wordt separaat ingepland op één van beide ziekenhuislocaties, dit gebeurt aan de hand van welk soort scopie er nodig is.