Mantelzorg

Kwetsbare ouderen (70 jaar of ouder) hebben vaak wat extra ondersteuning nodig. Vaak ook van een u als mantelzorger of naaste. Bij Franciscus vinden wij dat belangrijk.
mantelzorg (website)

Uw naaste in het ziekenhuis

Thuis helpt en zorgt u voor uw naaste. Dat kan bestaan uit helpen bij de verzorging of bij dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld koken of schoonmaken. Wij begrijpen dat u het fijn vindt om goed betrokken te blijven bij de zorg. Niet alleen thuis, maar ook in het contact met het ziekenhuis. Of dit nu geldt voor een afspraak of onderzoek, een opname in het ziekenhuis of juist de nazorg. U weet veel over uw naaste. En die informatie kunnen wij bij Franciscus goed gebruiken. 

Een afspraak of onderzoek

  1. Meegaan naar een afspraak. Als naaste of mantelzorger bent u altijd welkom om mee te komen naar een afspraak of onderzoek. 2 horen namelijk meer dan 1. Daarnaast weet u veel over uw naaste en die informatie kunnen wij goed gebruiken. 
  2. Meerdere afspraken combineren op 1 dag. Als het voor u en uw naaste beter uitkomt, dan is het mogelijk om meerdere afspraken te combineren. Wij zorgen ervoor dat meerdere onderzoeken of afspraken gelijk achter elkaar worden gepland. Dit zorgt voor minder reistijd en maakt het combineren van het zorgen voor en werk of andere bezigheden wat eenvoudiger. Geef dit bij het maken van de afspraken even bij onze doktersassistenten aan.  
  3. Het reserveren van extra tijd. Bij het maken van een afspraak is er een optie om extra tijd te reserveren voor een bezoek op de polikliniek. Zo heeft u als mantelzorger iets meer tijd voor uw verhaal. 

Een opname in het ziekenhuis

  1. Actief helpen tijdens een opname bij kwetsbare ouderen (70 jaar of ouder). Als mantelzorger of familie kunt u ook in het ziekenhuis helpen bij bepaalde taken. Denk aan de dagelijkse verzorging (scheren, tandenpoetsen, wassen), beweging, voorlezen of gewoon een spelletje spelen. 

    Goed om te weten: Als u wilt helpen, dan maken we samen een plan. U bent welkom om te helpen bij bepaalde taken buiten de algemene bezoektijden. Dit schrijven wij op in het dossier van uw naaste. Zo is iedereen op de hoogte. Wilt u graag helpen? Geef dit dan aan bij de behandelend arts of de verpleegkundige. Zij geven u graag meer informatie. 

  2. In het ziekenhuis blijven slapen. In sommige situaties is het mogelijk dat u als naaste blijft slapen. Bijvoorbeeld wanneer iemand erg onrustig is of als degene op korte termijn komt te overlijden. In zulke situatie is het fijn om een vertrouwde, veilige en rustige omgeving te creëren. Een bekend gezicht is dan enorm fijn. Wilt u hier meer over weten? Vraag dit dan aan de behandelend arts of verpleegkundige van uw naaste.  

Zorg ook goed voor uzelf

Bespreek met uw naaste en de verpleegkundige wat u wel en niet wilt doen. Het is ook goed om tijdelijk even niet te helpen bij de verzorging van uw naaste. Uw eigen gezondheid is namelijk net zo belangrijk. Misschien is er iemand anders in de familie die dit kan overnemen. 

Behoefte aan hulp? 

  • Mantelfoon ontlast u als mantelzorger bij praktische én mentale zaken. Ze luisteren en ondersteunen u bij vragen over regelingen en vergoedingen. Ook helpen zij u graag bij het terugkrijgen van uw overzicht. Mantelfoon is geheel gratis en anoniem. U kunt 24 uur per dag bellen via 0800 – 777 3333 of gebruikmaken van de online chatdienst via www.mantelfoon.nl.
  • Minters ondersteunt mantelzorgers in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ze organiseren meerdere keren per jaar een gratis koffiemoment voor mantelzorgers. Zo ontmoet u andere mantelzorgers die in een soortgelijke situatie zitten. Ook kunt u bij minters terecht voor een gratis gesprek met een mantelzorgadviseur. De mantelzorgadviseur kunt u helpen en adviseren bij uw praktische én mentale zaken. Meer informatie? Ga naar www.minters.nl/dienst/mantelzorg    

De nazorg na een opname

Na opname wordt gekeken of uw naaste weer naar huis kan. Ook kijken wij of extra hulp nodig is. De verpleegkundigen schakelen eventueel de hulp in van onze transferverpleegkundigen. Als u vragen heeft over de zorg thuis na opname, dan kunt u dit overleggen met de verpleegkundigen. U kunt dit al doen tijdens de opname. U hoeft hiervoor niet te wachten tot het laatste moment.