Kosten en vergoedingen

Verloskundige zorg is de zorg aan de (aanstaande) moeder en aan haar kind vóór en tijdens de zwangerschap én na de bevalling. Verloskundige zorg behoort tot het basispakket van de zorgverzekering. Dat betekent dat de kosten voor de verloskundige, verloskundig actieve huisarts, gynaecoloog en kraamverzorgende vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Bij verloskundige zorg moet u denken aan de zwangerschapscontroles en de begeleiding van uw bevalling en kraamperiode door uw verloskundige of gynaecoloog. Echo's waar een indicatie voor is worden vergoed vanuit uw basisverzekering. De 20 wekenecho die u krijgt aangeboden, valt ook onder de basisverzekering. In uw zorgpolis kunt lezen welke zorg u vergoed krijgt door uw zorgverzekeraar of kijk op de website van Zorgwijzer.

De kosten van zorg rond de zwangerschap kunnen (deels) ten laste komen van het verplichte eigen risico, bijvoorbeeld laboratoriumonderzoek van bloed of urine. Ook zijn er zorgvoorzieningen en behandelingen waarvoor je een eigen bijdrage moet betalen. Denk aan geneesmiddelen, poliklinische bevalling (zonder medische indicatie) of bevalling in het kraamhotel en kraamzorg. Zwangerschapscursussen worden niet vergoed vanuit uw basisverzekering. Wel bieden sommige zorgverzekeraars dekking in de aanvullende verzekering.

Als u niet voldoende verzekerd bent, kunt u informatie opvragen over de kosten van de bevalling via de afdeling Zorgadministratie. De afdeling is bereikbaar via telefoonnummer 010 – 893 9393.

Terug naar de pagina over uw zwangerschap