Behandeling van myomen (met medicijnen)

Wanneer er geen klachten zijn, kan de arts besluiten voorlopig niet in te grijpen. Wel zal de arts van tijd tot tijd, bijvoorbeeld om de 3 maanden, de groei van de myomen willen controleren. Blijkt het myoom snel te groeien, dan kan de arts op een gegeven moment wel tot behandeling overgaan, omdat een te groot myoom meer kans op complicaties geeft. Zijn er duidelijke klachten, dan kan de arts 1 van de volgende behandelingen met medicijnen voorstellen.

Progesteronkuur 

Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon dat zorgt voor een goede kwaliteit van het baarmoederslijmvlies.

Continue toediening van progestatieve stoffen

Progestatieve stoffen werken als progesteron en zorgen dat bloedingen, of in ieder geval verdere groei van de myomen, niet langer optreden.

Anticonceptiepil

Soms wordt gekozen voor behandeling met een lichte anticonceptiepil. In dit geval worden de bloedingen minder hevig. Omdat deze medicijnen ook oestrogeen bevatten, voorkomen ze de eventuele groei van myomen niet.  

Anti-fibrinolyticum

Onder bepaalde omstandigheden kan de arts overwegen de hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie te verminderen met een anti-fibrinolyticum in tabletvorm.

LHRH-agonisten

Deze medicijnen bevatten een stof die de aanmaak en afgifte van oestrogenen blokkeren. In de meeste gevallen worden de myomen bijna de helft kleiner. Vaak groeien de myomen na het staken van de behandeling weer enigszins aan, maar de klachten blijven in een deel van de gevallen uit. Behandeling met LHRH-agonisten bestaat uit maandelijkse injecties gedurende een periode van 3 à 6 maanden.

In deze folder leest u meer over de behandeling van myomen met medicijnen.