Doorgaan naar hoofdinhoud

Coronavaccin & reumatologische aandoeningen

Wij krijgen veel vragen van patiënten met een reumatologische aandoening over het Coronavaccin. Hieronder vindt u de veelgestelde vragen met antwoorden of download het document

Behoor ik tot een risicogroep die in aanmerking komt voor het vaccin? 

Als u voor uw reumatologische aandoening onder controle bent bij een specialist, dan adviseren wij u om u te laten vaccineren (inenten) tegen het coronavirus. Vaccineren helpt en verkleint de kans op infectie met meer dan 90%. 

Kan ik het coronavirus krijgen door het vaccin?

De vaccins zijn niet levende vaccins, u kunt er dus geen coronavirus van krijgen. 

Kan ik me laten vaccineren via het ziekenhuis?

Nee, u krijgt een oproep via de GGD of huisarts wanneer u aan de beurt bent.

Ik gebruik biologicals, mag ik gevaccineerd worden?

Dat mag. Er is geen wisselwerking bekend tussen biologicals en het vaccin. Wij adviseren u het vaccin te nemen omdat u tot een risicogroep behoord met een mogelijk ernstiger beloop bij een besmetting met het coronavirus. 

Ik gebruik biologicals, wanneer mag ik gevaccineerd worden?

Net als bij andere vaccinaties adviseren wij om tenminste 5 dagen aan te houden tussen de biological injectie en de vaccinatie. Als uw ziekte te actief is, adviseren wij u de biological niet uit te stellen.

Ik gebruik methotrexaat, sulfasalazine, leflunomide, MMF of ciclosporine. Mag ik gevaccineerd worden?

Dat mag. Er is geen wisselwerking bekend tussen deze medicijnen en het vaccin. Wij adviseren u wel het vaccin te nemen omdat u tot een risicogroep behoort met een mogelijk ernstiger beloop bij een het coronavirus infectie. 

Ik heb net een prednisonkuur gehad, wanneer kan ik vaccin nemen?

Wanneer u nog bezig bent met een korte prednisonkuur (maximaal 3 weken) dan adviseren wij u deze eerst af te maken voordat u de vaccinatie neemt. Dit is vanwege een mogelijk remmende werking op de afweerreactie van het vaccin

Ik ben allergisch, kan ik het vaccin nemen?

Als u eerder bij andere vaccinaties zonder problemen bent gevaccineerd, dan is er slechts een hele kleine kans op een allergische reactie. Hebt u bij eerdere vaccinaties wel allergische reactie gehad (bloeddrukdaling of kortademigheid direct na de inenting), dan adviseren wij u dit te melden voorafgaand aan de vaccineren en u alleen te laten vaccineren wanneer er mogelijkheden zijn om u nog een half uur na de prik in de gaten te houden

Welke bijwerkingen kan ik van de vaccinatie verwachten?

Vaccinatie voor het coronavirus kan gepaard gaan met bijwerkingen zoals moeheid, grieperigheid, verhoging, hoofdpijn, spierpijn. Vaccineren leidt namelijk tot een afweerreactie in het lichaam en daar kunnen dergelijke klachten bij passen. Deze klachten horen na 48 uur te zijn verdwenen.

Waar moet ik mij melden als ik heftige bijwerkingen ervaar?

Als u bijwerkingen ervaart die afwijken van bovenstaande “normale” bijwerkingen, dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.

Kan ik alsnog het coronavirus krijgen na de vaccinatie?

Vaccinatie is een goede manier om de kans om het coronavirus te krijgen te verkleinen. De vaccins van Moderna en Pfizer hebben een bescherming van 90%. Het Oxford vaccin zit lager, zo rond de 70%. Een bescherming van 90% betekent dat uw kans om het te krijgen een stuk kleiner is maar niet 0. U kunt dus nog steeds het coronavirus krijgen. Dit heeft ermee te maken dat niet iedereen hetzelfde reageert na een vaccinatie. 

Heeft mijn reumatoloog een voorkeur qua vaccinatie (bijvoorbeeld Moderna/ Pfizer/Oxford)?

Op dit moment zijn er nog geen richtlijnen wie welk vaccin zou moeten krijgen. Wij weten dat het Moderna en Pfizer vaccin ook bij oudere mensen goed kan werken. Bij het Oxford vaccin is dit mogelijk minder. 

Waarom wordt het vaccin na enkele weken herhaald?

Een vaccinatie kan gepaard gaan met bijwerkingen, zie hierboven. Meestal zijn die prima te verhelpen met paracetamol. Het is te verwachten dat u vanaf 1 week na vaccinatie al beschermd bent. Een 2e injectie dient meer als een soort “boost” om een langduriger effect te verkrijgen. Wel blijft het van belang om je aan de 1,5 meter afstand te blijven houden totdat het RIVM anders beslist. 

Hoelang na de 2e injectie ben ik maximaal beschermd?

Hierover hebben wij geen duidelijke gegevens, de verwachting is dat het effect 6-12 maanden zal aanhouden. Het kan dus nodig zijn om u weer opnieuw te laten vaccineren na verloop van tijd.

Welke site geeft mij de meest betrouwbare informatie betreffend COVID?

De meest betrouwbare informatie is te vinden op de websites van het RIVM en Reuma Nederland.

Ik wil mij beschikbaar stellen voor onderzoek, welke onderzoeken zijn er en hoe kan ik mij aanmelden?

Op dit moment zijn er geen onderzoeken die het effect van vaccinaties bestuderen binnen ons ziekenhuis. Mogelijk kan dit in de toekomst wel zo zijn. Wij houden u via deze website op de hoogte.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid