Coronavaccin en reumatologische aandoeningen

Wij krijgen veel vragen van patiënten met een reumatologische aandoening over het coronavaccin. Hieronder vindt u veelgestelde vragen.

Behoor ik tot een risicogroep die in aanmerking komt voor het vaccin? 

Als u voor uw reumatologische aandoening onder controle bent bij een specialist, dan adviseren wij u om u te laten vaccineren (inenten) tegen het coronavirus. Vaccineren helpt en verkleint de kans op infectie. 

Kan ik het coronavirus krijgen door het vaccin?

De vaccins zijn niet levende vaccins, u kunt er dus geen coronavirus van krijgen. 

Kan ik me laten vaccineren via het ziekenhuis?

Nee, u krijgt een oproep via de GGD of huisarts wanneer u aan de beurt bent.

Ik gebruik biologicals, mag ik gevaccineerd worden?

Er is geen wisselwerking bekend tussen biologicals en het vaccin. Wij adviseren u het vaccin te nemen, omdat u tot een risicogroep behoort met een mogelijk ernstiger beloop bij een besmetting met het coronavirus. Uw reumatoloog adviseert u op het moment dat de situatie bij u anders is.

Ik gebruik methotrexaat, sulfasalazine, leflunomide, MMF of ciclosporine. Mag ik gevaccineerd worden?

Dat mag. Er is geen wisselwerking bekend tussen deze medicijnen en het vaccin. Wij adviseren u wel het vaccin te nemen omdat u tot een risicogroep behoort met een mogelijk ernstiger beloop bij een het coronavirus infectie. 

Ik heb net een prednisonkuur gehad, wanneer kan ik vaccin nemen?

Wanneer u nog bezig bent met een korte prednisonkuur (maximaal 3 weken) dan adviseren wij u deze eerst af te maken voordat u de vaccinatie neemt. Dit is vanwege een mogelijk remmende werking op de afweerreactie van het vaccin.

Ik ben allergisch, kan ik het vaccin nemen?

Als u eerder bij andere vaccinaties zonder problemen bent gevaccineerd, dan is er slechts een hele kleine kans op een allergische reactie. Hebt u bij eerdere vaccinaties wel een allergische reactie gehad (bloeddrukdaling of kortademigheid direct na de inenting), dan adviseren wij u dit te melden voorafgaand aan de vaccineren en u alleen te laten vaccineren wanneer er mogelijkheden zijn om u nog een half uur na de prik in de gaten te houden

Welke bijwerkingen kan ik van de vaccinatie verwachten?

Vaccinatie voor het coronavirus kan gepaard gaan met bijwerkingen zoals moeheid, grieperigheid, verhoging, hoofdpijn en spierpijn. Vaccineren leidt namelijk tot een afweerreactie in het lichaam en daar kunnen dergelijke klachten bij passen. Deze klachten horen na 48 uur te zijn verdwenen.

Waar moet ik mij melden als ik heftige bijwerkingen ervaar?

Als u bijwerkingen ervaart die afwijken van bovenstaande “normale” bijwerkingen, dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.

Kan ik alsnog het coronavirus krijgen na de vaccinatie?

Vaccinatie is een goede manier om de kans om het coronavirus te krijgen te verkleinen en zorgt voor een minder ernstig verloop van het virus.  Het betekent dat uw kans om het te krijgen een stuk kleiner is, maar niet 0. U kunt dus nog steeds het coronavirus krijgen. Dit heeft ermee te maken dat niet iedereen hetzelfde reageert na een vaccinatie.  

Welke site geeft mij de meest betrouwbare informatie betreffende COVID?

De meest betrouwbare informatie is te vinden op de websites van het RIVM en Reuma Nederland.