Mevrouw van Schoonneveldt vertel over plastische chirurgie

Een stukje huid van mijn wang is op mijn neus vastgezet

‘Je ziet niets aan me, toch?' lacht mevrouw Van Schoonneveldt. Nee, inderdaad is er niets te zien. Toch heeft mevrouw van Schoonneveldt een operatie in haar gezicht gehad, nadat bij haar huidkanker was geconstateerd. Ze vertelt erover. 

‘Een stukje huid van mijn wang is op mijn neus vastgezet’

‘Ik signaleerde een plekje op mijn schouder. De huisarts verwees mij naar het ziekenhuis, naar de chirurg. Het plekje bleek basaalcelcarcinoom te zijn: een vorm van huidkanker. Het plekje werd weggehaald en de chirurg raadde mij aan om naar de dermatoloog te gaan. Er waren namelijk meer verdachte plekjes op mijn huid.

Dermatoloog

Dermatoloog dokter Assen zag een verdacht plekje op mijn neus en nam een biopt. Dan wordt een stukje huid met een naald weggehaald en onder de microscoop bekeken. Ook dit plekje bleek een basaalcelcarcinoom te zijn, huidkanker dus. Ik had geen keuze: de basaalcelcarcinoom had worteltjes, waardoor de enige oplossing was om het plekje weg te snijden.

Plastisch chirurg

Omdat het plekje bij mijn neus zat en er te weinig ruimte was om de wond weer te sluiten, haalde de dermatoloog direct de plastisch chirurg erbij. Hij legde uit dat een neusreconstructie nodig was. Daarvan schrok ik wel even, dat klonk rigoureus! Het werd mij goed uitgelegd: op de eerste dag werd het plekje met huidkanker door de dermatoloog weggesneden. Dit gebeurt door mohs’ chirurgie. Dat betekent dat ze telkens een stukje huid weghalen en direct onderzoeken
of de randen ‘schoon’ zijn. Pas als de randen schoon zijn, wordt de wond gesloten, meestal door de dermatoloog maar in mijn geval door de plastisch chirurg. 

Dag van de eerste ingreep

Zo ging het precies. Ik werd opgeroepen uit de wachtkamer, waarna het plekje op mijn neus werd afgetekend. Na de plaatselijke verdoving, haalde de dermatoloog 9 mm huid weg. Gelukkig voelde ik er niets van. Daarna werd het gat afgeplakt. Een vriendin was mee, samen namen we weer plaats in de wachtruimte. Na 1,5 uur was de uitslag gelukkig goed: alle snijranden waren schoon. Ik was best opgelucht hoor! 

De operatie door de plastisch chirurg

De volgende dag kwam ik terug, ditmaal op de operatiekamer. Plastisch chirurg dokter Mureau heeft daar mijn neus gereconstrueerd. Ik koos voor volledige narcose. Best lekker hoor, ik werd helemaal ingepakt in warme dekens en lag er prima bij.

Voor de reconstructie werd een stukje huid van mijn wang genomen, direct naast mijn neus. Daarna is de huid op mijn neus vastgezet. Toen ik bijkwam uit de narcose zag het er al heel netjes uit! Wel was het plekje na de operatie gevoelloos. Dat was eerst fijn, want daardoor had ik geen pijnklachten.
Het gevoel komt nu langzaam terug. Wel valt het geopereerde neusgat soms dicht. Dan duw ik mijn wang omhoog om goed te kunnen ademen. Daarvoor ga ik nog terug naar de plastisch chirurg. De operatie is ook pas enkele maanden geleden, dus ik ben nog aan het herstellen.

'Echt blij met het resultaat'

Vooraf zag ik er tegenop, omdat onduidelijk was hoeveel huid moest worden weggehaald. Maar ik ben echt blij met het resultaat, al vanaf het eerste moment. Dokter Mureau heeft het plekje heel kundig dichtgemaakt.

Teveel zon

De huidkanker is waarschijnlijk ontstaan door teveel zon. Omdat ik er gevoelig voor ben, kom ik nu jaarlijks op controle bij de dermatoloog. Dat vind ik zelf wel een prettig idee. Hoewel ik sindsdien wel voorzichtiger ben met zonlicht!’