Behandeling met medicijnen

Door behandeling met medicijnen is het mogelijk om kankercellen onschadelijk te maken of de groei te remmen. Er bestaan verschillende therapieën met medicijnen. Deze staan apart in het overzicht uitgelegd.

  • Chemotherapie
  • Hormoontherapie
  • Doelgerichte medicijnen

Adjuvant of neo-adjuvant

Het is mogelijk dat patiënten met borstkanker na de operatie een behandeling met medicijnen krijgen. Omdat deze behandeling na de operatie wordt gegeven, spreken we ook wel van een aanvullende (adjuvante) behandeling.

Ook bestaat de mogelijkheid tot neo-adjuvante behandeling. In dat geval wordt chemotherapie of een andere behandeling gegeven voordat de patiënt wordt geopereerd. Er zijn verschillende redenen waarom het behandelteam hiervoor kan kiezen.

Of u een adjuvante of neo-adjuvante behandeling krijgt, hangt af van uw situatie. De behandelkeuze wordt in het multidisciplinair overleg besproken en in samenspraak met verschillende zorgverleners gemaakt. Uw specialist bespreekt uw behandelplan uitvoerig met u.

Doelgerichte medicijnen 

Doelgerichte medicatie wordt in sommige gevallen toegediend naast chemotherapie of hormoontherapie. Een van de meest voorkomende doelgerichte medicijnen zijn herceptin en pertuzumab. Deze middelen worden toegediend bij HER2 positieve borstkanker in zowel curatieve (doel om te genezen) als palliatieve setting (niet genezend, maar levensverlengend).

Een ander voorbeeld van doelgerichte medicatie is een cdk4/6 remmer (palbocilcib, abemaciclib of ribociclib). Deze middelen worden samen met hormoontherapie toegediend in de palliatieve setting. Voor iedere patiënt kan de behandeling anders zijn. Als u in aanmerking komt voor bovengenoemde doelgerichte therapie krijgt u hier uitgebreide voorlichting over.

Naar startpagina Borstkliniek