Samen Beslissen over uw behandeling

Een behandeling in het ziekenhuis kan grote invloed hebben op uw leven. Daarom vinden wij het belangrijk dat u samen met uw zorgverlener bespreekt welke behandeling het beste bij u past. Uw zorgverlener weet alles van de ziekte en de behandelingen en u weet wat uzelf belangrijk vindt en wat het beste bij u past. Uit onderzoek blijkt ook dat samen beslissen over uw behandeling leidt tot meer tevredenheid en betere resultaten voor u als patiënt.

Samen beslissen begint met een goed besprek tussen u en uw zorgverlener. In een goed gesprek stelt u uw vragen aan uw zorgverlener en luistert u goed naar de antwoorden. Alles wat jullie elkaar vertellen is even belangrijk.

Tips voor een goed gesprek

Voor het gesprek

Schrijf vragen over uw ziekte, behandeling of klachten op
Schrijf op waar u zich zorgen over maakt en wat u graag wilt weten. De volgende vragen kunt u bijvoorbeeld stellen:

  • Welke keuzes heb ik?
  • Wat verandert er in mijn leven als ik kies voor een behandeling of hulp?
  • Wat gebeurt er als we niks doen?

In deze folder leest u nog meer vragen die u kunt stellen. 

Denk na over wat u belangrijk vindt in uw dagelijks leven
Deze websites kunnen u helpen om duidelijk te krijgen wat u belangrijk vindt.

Neem een familielid of goede bekende mee
Neem iemand mee die u kan helpen om vragen te stellen of antwoorden te onthouden. Iemand meenemen voor extra steun of omdat u gespannen of emotioneel bent is ook altijd fijn.

Tijdens het gesprek

Opnemen van het gesprek
Als u het gesprek op wilt nemen, geef dit dan aan bij uw zorgverlener. U kunt het gesprek thuis in alle rust terugluisteren.  

Vertel wat u belangrijk vindt
Neem alles wat u heeft opgeschreven in de voorbereiding mee naar het gesprek. Geef open en eerlijk aan wat u echt belangrijk vindt. Op deze pagina vindt u 3 goede vragen die u kunt stellen

Vraag om een keuzehulp
Soms zijn er keuzehulpen die u kunt gebruiken om samen te beslissen. Dat zijn informatiemiddelen of websites waar informatie over de ziekte of aandoening op staat. Vraag aan uw zorgverlener welke keuzehulpen er beschikbaar zijn voor u.

Vraag om meer uitleg of meer tijd
Vraag uw zorgverlener om een samenvatting aan het eind van het gesprek. Of vat zelf samen wat u gehoord heeft. Zo weet u of alles duidelijk is. Als u meer bedenktijd nodig heeft, dan kunt u dat ook aangeven. Hier is alle begrip voor.

Na het gesprek

Samen beslissen tijdens de hele behandeling
Ook als u al onder behandeling bent, blijft samen beslissen heel belangrijk. Als er iets in de situatie verandert of als u de behandeling anders ervaart dan verwacht, dan kunt u dat ook aangeven bij uw zorgverlener. Samen kan er gekeken worden of er bijvoorbeeld iets aangepast kan worden in uw behandeling. 

Ervaringsverhalen van patiënten 

Benieuwd hoe andere patiënten het vonden om mee te beslissen in hun behandeltraject? Bekijk dan de verhalen van Liesbeth en Indah. 

Samen Beslissen bij Borstkanker - Liesbeth vertelt

Nadat Liesbeth meedoet aan het bevolkingsonderzoek, wordt bij haar een knobbeltje ontdekt. Zij krijgt de diagnose borstkanker en komt onder behandeling bij de Franciscus Borstkliniek. Tijdens het gesprek met de chirurg, bespreken zij samen de opties. Liesbeth ervaart het als prettig dat de arts haar helpt bij het maken van de keuze. 

External video URL

Samen beslissen bij Diabetes - Indah vertelt

Indah heeft diabetes type 1. Samen met haar behandelaars, kiest zij voor de behandeling die het beste bij haar past. Doordat zij betrokken is bij die beslissing, voelt Indah zich zekerder over haar behandeling. Dat is belangrijk voor haar, want bij diabetes voer je een groot deel van de behandeling zelf uit vanuit huis. 

External video URL