Peesontsteking door verkalking

Verkalking in de pees, ook tendinitis (peesontsteking) calcarea (kalk) genoemd, verwijst naar een neerslag van kalk in de rotatorcuff pezen. Hierdoor kan druk opgebouwd worden in de pees en kan er, bij loskomen van de kalk, een chemische irritatie van de pees en slijmbeurs ontstaan. Dit geeft pijnklachten die heel heftig kunnen zijn.

Naast de chemische reactie en de opbouw van druk in de pees kan, door de verkalking, de ruimte tussen het schouderdak en de rotatorcuffpees verkleinen. Hierdoor gaat de pees aanlopen, ook wel ‘impingement’ of ‘Subacromiaal pijn syndroom’ genoemd. Door de pijn kan de arm moeilijk boven schouderhoogte komen.

Oorzaken van tendinitis calcarea

De oorzaak van de verkalkingen in de pees is nog niet bekend. Wel weten we dat de kalk meestal spontaan weer verdwijnt, het kan wel jaren duren voor dit gebeurd.

Klachten en symptomen

  • Tendinitis calcarea komt vooral voor bij mensen tussen de 30 en 60 jaar;
  • Vaak krijgen patiënten opeens erge pijnklachten die uit het niets lijken te ontstaan. Deze kunnen zelfs zo heftig zijn dat patiënten op de spoedeisende hulp terecht komen;
  • Meestal heeft u pijn aan de voorzijde van de schouder die uitstraalt naar de arm;
  • Bij het tillen van de arm boven schouderhoogte, belast strekken van de arm en plotselinge bewegingen geven verergering van de pijn;
  • Uiteindelijk kan de schouder stijf worden en kunt u soms minder bewegen, waardoor dagelijkse handelingen lastig zijn.

Hoe en door wie wordt de diagnose gesteld?

Op de dag dat u een afspraak heeft voor uw schouderklachten wordt u gezien op het schouder spreekuur. Vooraf wordt er een röntgenfoto van de schouder gemaakt, als er geen beeldmateriaal voor handen is. Hierop kan beoordeeld worden of er kalk in de rotatorcuff pezen zit en of er voldoende ruimte onder het schouderdak is. U wordt beoordeeld door een van de schouderspecialisten of de physician assistent. 

Welke onderzoeken worden gedaan?

Tijdens het spreekuur bespreekt u uw klachten en onderzoek de orthopedisch chirurg uw schouder. Bij lichamelijk onderzoek worden testen gedaan en is de schouder pijnlijk en soms zwakker. Meestal kan de specialist op basis van dit onderzoek en de röntgenfoto de diagnose stellen. Op een echo wordt naast de verkalking ook een ontsteking van de pees en slijmbeurs gezien. Meestal is extra beeldmateriaal niet noodzakelijk maar soms kan de orthopeed bijvoorbeeld een MRI scan aanvragen.

Voor informatie over de behandeling verwijzen wij u graag naar de onderstaande folder.

Afdelingen