Wensen rondom uw bevalling

Als u speciale wensen heeft rondom uw bevalling in ons ziekenhuis, bijvoorbeeld wie erbij mogen zijn of wat voor pijnstilling u wilt, kunt u dit beschrijven in een geboortewensplan. Dit plan is bedoeld voor uzelf, uw naasten, uw gynaecoloog of verloskundige of andere zorgverleners. Het laat zien wat voor u belangrijk is zodat degene die uw bevalling begeleidt hier zoveel mogelijk rekening mee kan houden.

Een geboortewensplan is een beknopt document dat u digitaal of op papier kunt invullen. De lengte varieert tussen een paar regels tot maximaal twee A4'tjes. Zorgverleners moeten het namelijk snel kunnen lezen. Op deze website vindt u een handig voorbeeld van een geboortewensplan.

Bevallen na een eerdere keizersnede

Als u zwanger bent en in het verleden door middel van een keizersnede bent bevallen, staat u voor een keuze: gaat u weer voor een keizersnede of wilt u proberen om op natuurlijke wijze te bevallen? Voordat u de keuze maakt, is het goed om u te verdiepen in de voor- en nadelen van beide mogelijkheden.

Weeg alle voor- en nadelen af samen met uw eventuele partner en gynaecoloog voordat u kiest voor een bepaalde manier van bevallen. Een hulpmiddel die u hierbij kunt gebruiken is de keuzehulp Bevallen na een eerdere keizersnede. Stel uzelf de volgende vragen:

  • Hoe groot is de kans dat een dergelijke bevalling lukt?

  • Wil ik na deze bevalling nog meer kinderen?

  • Wat zijn mijn vorige ervaringen met een bevalling?

  • Wat zegt mijn gevoel?

Het kiezen voor een type bevalling na een eerdere keizersnede kan ingewikkeld zijn. Ook wanneer u zeker bent van uw keuze kan het voorkomen dat de omstandigheden ervoor zorgen dat de gynaecoloog besluit dat een keizersnede voor u een betere optie is. Maar wat u ook kiest, beide manieren zijn veilig.

Stuitligging en bevallen

U bent in de laatste maand van uw zwangerschap en op echo is gezien dat uw kind in stuitligging ligt. Dat betekent dat de billen of voeten van uw kind naar beneden liggen in plaats van het hoofd. Vaak wordt geprobeerd om uw kind te draaien (versie). Als dit niet lukt moet u kiezen hoe u wilt bevallen: met een geplande keizersnede of een vaginale stuitbevalling.

Keuzehulp bij stuitligging

Om een goede keuze te kunnen maken, moet u weten wat de gevolgen zijn voor uw kind, uw eigen gezondheid en voor een volgende zwangerschap. Bij een vaginale stuitbevalling is er een iets hoger risico op problemen bij uw kind. Bij een keizersnede is er een iets hoger risico op problemen voor de moeder en bij een volgende zwangerschap. Wat u kiest hangt af van wat u belangrijk vindt. Uw gynaecoloog of verloskundige zal u helpen bij het maken van een keuze. Ook kunt u zelf gebruik maken van deze keuzehulp.