Zwanger van een tweeling

Als u zwanger bent van een tweeling krijgt u een medische indicatie. De controles vinden in dit geval plaats bij een gynaecoloog. U krijgt meer controles dan bij een eenling. De bevalling vindt ook in het ziekenhuis plaats. 

Houd rekening met het volgende als u zwanger bent van een tweeling. 

  • Bij een tweeling kunnen de baby’s allebei een eigen moederkoek (placenta) hebben of samen 1 moederkoek. U leest hier verderop meer over.
  • Eet gezond, rook niet en drink geen alcohol. De baby’s kunnen zo beter groeien.
  • Slik foliumzuur en ijzertabletten.
  • Probeer vanaf 20 weken zwangerschap extra rust te nemen.
  • Tweelingen worden meestal te vroeg geboren.
    Tweelingen met 1 moederkoek en 2 vruchtzakken, bij gemiddeld 35 weken zwangerschap.
    Twellingen met 2 moederkoeken, bij gemiddeld 37 weken zwangerschap. 
  • Als de eerste baby met het hoofd naar beneden ligt, kunt u vaginaal bevallen.

Zwanger van een tweeling met 1 moederkoek 

Op de echo is gezien dat u een tweeling krijgt. De baby’s hebben een eigen vruchtzak en delen samen 1 moederkoek. De tweeling is 1-eiig en hebben hetzelfde erfelijke materiaal. Via hun navelstreng krijgen allebei de baby’s zuurstof en voeding van dezelfde moederkoek. Door bloedvaten in de moederkoek stroomt er bloed van de ene baby naar de andere baby.

Bij 1 moederkoek zijn meer risico’s dan bij 2 moederkoeken. Zo kan er bijvoorbeeld te veel bloed van de ene naar de andere baby gaan. Dit heet tweeling transfusie syndroom (TTTS). De baby’s kunnen ook te klein of te vroeg geboren worden. Zelf kunt u misschien meer misselijk zijn tijdens de zwangerschap, bloedarmoede of een hoge bloeddruk ontwikkelen. 

Zwanger van een tweeling met 2 moederkoeken

Op de echo is gezien dat u een tweeling krijgt met 2 moederkoeken. U heeft dan eigenlijk 2 aparte zwangerschappen. Iedere baby heeft eigen vliezen en een eigen moederkoek (placenta).

  • Is er op de echo een jongen en een meisje te zien? Dan is de tweeling 2-eiig.
  • Zijn er op de echo 2 meisjes of 2 jongens te zien? Dan is het nog niet zeker of de tweeling 1- of 2-eiig is. De kans op een 2-eiige tweeling is groter, want dit komt vaker voor.

Een 1-eiige tweeling ontstaat uit 1 eicel. De baby’s hebben dan hetzelfde erfelijke materiaal. Een 2-eiige tweeling komt uit 2 eicellen. De baby’s hebben dan verschillend erfelijk materiaal. Ook in het geval van 2 moederkoeken zijn er risico’s. De baby’s kunnen te klein of te worden geboren. U kunt zelf meer misselijk zijn, bloedarmoede of een hoge bloeddruk ontwikkelen. 

Zwangerschapsverlof bij een tweeling zwangerschap

Wij adviseren u om extra rust te nemen als u zwanger bent van een tweeling. Tweelingen worden namelijk vaker eerder geboren. U heeft recht op langer zwangerschaps- en bevalverlof. U krijgt 10 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof als u zwanger bent van een tweeling of meerling. Het verlof is in totaal 20 weken. Een zwangere vrouw heeft recht op extra pauzes en is in principe niet verplicht om nachtdiensten te werken of om over te werken. Ook heeft u het recht om te werken in een bestendig en regelmatig werk- en rusttijdenpatroon.

De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en bedrijfsgeneeskunde (NVAB) adviseert vrouwen, zwanger van een tweeling, om vanaf 20 - 24 weken het werk te beperken tot 4 uur per dag. Zij adviseren ook om rond 26 - 30 weken volledig te stoppen met werken. Uw verlof valt onder de WAZO (Wet Arbeid en Zorg), waardoor u recht heeft op 100% van uw salaris.

Bevallen van een tweeling

U leest hier meer informatie over bevallen van een tweeling

Als het misgaat

Terug naar de pagina over uw zwangerschap