Zwangerschapsdiabetes

Om vast te stellen of u zwangerschapsdiabetes heeft, krijgt u in overleg met de gynaecoloog een orale glucosetolerantietest (OGTT, ofwel suikertest). Dit is een test waarbij uw bloedglucose nuchter wordt gemeten en vervolgens wordt gekeken hoe uw bloedglucose verandert na het drinken van een glucosedrankje. Wanneer de bloedglucosewaarden te hoog zijn, wordt u doorverwezen naar de diëtist en de diabetesverpleegkundige.

In Franciscus Gasthuis is wekelijks een speciaal spreekuur voor zwangere vrouwen met diabetes mellitus en voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Vrouwen met een zwangerschapswens worden voorafgaand aan de zwangerschap begeleid, zodat zij met de juiste kennis en glucose-instelling zwanger kunnen worden. Tijdens het spreekuur wordt u afwisselend gezien door een internist, diëtist en diabetesverpleegkundige. Er is nauw overleg met de gynaecologen.

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes die behandeld worden in Franciscus Vlietland, kunnen terecht voor een gecombineerd groepsconsult van de diëtiste en diabetesverpleegkundige. Tijdens deze voorlichting wordt er onder andere ingegaan op de invloed van voeding op bloedglucose, de controle van bloedglucose met een glucosemeter, medicatie en de levensstijl.