Behandeling van urineverlies bij een vrouw

Stressincontinentie kan op verschillende manieren worden behandeld. De manier hangt af van uw persoonlijke situatie en de ernst van uw klachten.

Operatieve behandeling

Tegenwoordig wordt een operatie wegens stressincontinentie meestal vaginaal uitgevoerd. Het is een kleine ingreep. Er wordt dan een kunststof bandje onder de plasbuis aangebracht. Dit bandje werkt als een hangmatje waarop de plasbuis wordt dichtgedrukt bij drukverhogende momenten, zoals hoesten, springen en lachen. Door dit bandje lekt minder gemakkelijk urine uit de blaas. Het bandje wordt ingebracht via een drietal kleine incisies: 1 in de vaginavoorwand onder de plasbuis en 1 in elke liesplooi.

Bij een TVT (Tensionfree Vaginal Tape), ook wel TVTO (Tensionfree Vaginal Tape Obtu) of of TOT (Trans Obturator Tape) genoemd, wordt uw plasbuis in een betere positie gelegd en vastgezet met een bandje. Daarnaast bestaan er andere vormen van operatie, waarbij bijvoorbeeld via een snee in de buik, de plasbuis wordt opgehaald en vastgezet. Het doel van de operaties is hetzelfde: ongewild urineverlies, dat optreedt bij plotselinge drukverhoging in de buik, voorkomen.

Andere vormen van behandeling

Het is ook mogelijk om stressincontinentie door middel van bekkenbodemoefeningen te behandelen. Ook kan een pessarium (een ring) een mogelijke oplossing voor stressincontinentie zijn. 

Meer informatie over bekkenbodemklachten kunt u lezen op de website van DeGynaecoloog.nl: