Behandeling van sub-acromiaal pijnsyndroom

Het sub-acromiaal pijnsyndroom (SAPS) is 1 van de meest voorkomende oorzaken van pijn in de schouder bij volwassenen. Bij SAPS-klachten is een operatie vaak niet nodig.

Niet-operatieve (conservatieve) behandeling

De behandeling van SAPS-klachten is in de eerste plaats conservatief. Relatieve rust, medicijnen, eventueel een ontstekingsremmende injectie en gerichte spieroefeningen zorgen ervoor dat de klachten meestal verminderen of verdwijnen. Ook kan werkaanpassing en houdingsaanpassing belangrijk zijn. Een operatie is bijna nooit noodzakelijk.

De behandeling die door uw specialist wordt opgestart bestaat vaak uit specifieke schouder fysiotherapie (oefentherapie) ondersteund met pijnmedicatie.

Operatieve behandeling

In een klein aantal gevallen blijven de klachten ondanks de ingestelde conservatieve behandeling bestaan. Wanneer u langer, dan ten minste 12 maanden, bestaande klachten houdt kan de orthopeed in overleg met u besluiten tot een operatie. Deze operatie wordt een subacromiale decompressie of ook ‘neerplastiek’ genoemd. Bij deze ingreep wordt de slijmbeurs en eventuele bot oneffenheden van het schouderdak verwijderd.

Vroeger werd deze operatie heel vaak uitgevoerd. Nu zijn we terughoudend geworden omdat de resultaten van deze operatie niet beter voorspelbaar zijn dan de niet operatieve behandeling.

In de deze folder leest u meer over de inhoud van de behandelingen, het herstel en de nabehandeling bij SAPS.