Sterilisatie

De sterilisatie kan op verschillende wijzen worden uitgevoerd. De eileider kan operatief worden onderbonden of afgeklemd door middel van clips. Tussen deze 2 methoden bestaan weinig verschillen en ze zijn even effectief. Mocht u later een hersteloperatie willen, dan is de kans op een goed herstel het grootst bij het gebruik van clips.

Een sterilisatie wordt meestal via een kijkoperatie (laparoscopie) uitgevoerd. Hierbij wordt een klein sneetje van ongeveer 1 centimeter onder de navel gemaakt. Hierdoor wordt eerst de buik gevuld met koolzuurgas, om een goed zicht op de eileiders en baarmoeder te verkrijgen. Daarna wordt de kijkbuis in de buik gebracht. Een tweede sneetje wordt net boven het schaamhaar gemaakt. Hierdoor wordt het instrument ingebracht waarmee de sterilisatie wordt uitgevoerd. De ingreep gebeurt meestal onder een korte algehele narcose.

De sterilisatie kan ook via een buikoperatie worden uitgevoerd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de sterilisatie tijdens een keizersnede wordt toegepast. Soms blijkt het bij een kijkoperatie onmogelijk om de eileiders goed te zien. Dan is een buikoperatie de enige andere mogelijkheid om de sterilisatie uit te voeren. Bij een buikoperatie krijgt u een groter litteken en meestal moet u dan ongeveer 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis blijven. 

Meer informatie vindt u in de folder, die u via deze pagina kunt downloaden.

Sterilisatie van de vrouw

Voor meer informatie over sterilisatie bij een vrouw verwijzen we u graag naar de website van DeGynaecoloog.nl:

Laparoscopie.pdf