Schouderluxatie

Het schoudergewricht bestaat uit een kop van de bovenarm en een kom gevormd uit het kapsel van spieren en pezen en de buiten-/zijkant van het schouderblad. Bij een luxatie is de kop meestal naar voren (anterieur) verplaatst, daar is de meeste ruimte in het kapsel, dit wordt ook wel ‘uit de kom’ genoemd. Meestal wordt een schouder uit de kom veroorzaakt door een val op de uitgestoken elleboog of hand.

Bij een luxatie is altijd sprake van een letsel van het gewrichtsoppervlak, pezen en spieren. In sommige gevallen is er ook een letsel van vaten en zenuwen.

Behandeling

Na het maken van een röntgenfoto om de luxatie te bevestigen, en om eventuele botbreuken (fracturen) uit te sluiten, wordt de schouder teruggeplaatst in het gewricht. Eventueel wordt u hiervoor verdoofd. Na de terugplaatsing krijgt u een sling. Dit is een soort draagband voor uw arm.

Hierna wordt weer een röntgenfoto gemaakt, om de stand van de schouder te controleren. Als het op de Spoedeisende Hulp niet lukt om uw schouder terug te zetten, dan kan dit onder narcose worden gedaan op de operatiekamer.

Meer informatie vindt u in de folder, die u via deze pagina kunt downloaden.