Schouderinstabiliteit

Het schoudergewricht wordt gestabiliseerd door het labrum, het kapsel en de omliggende spieren. Wanneer het labrum of de ligamenten uitrekken of scheuren neemt de kans toe dat de schouder geheel of gedeeltelijk (subluxatie) uit de kom gaat. Dit wordt instabiliteit van de schouder genoemd.

Klachten en symptomen

De instabiliteit, waarbij de kop gedeeltelijk uit de kom rolt, wordt vaak ervaren als een verschuiving of los gevoel in de schouder bij bepaalde bewegingen. Meestal is dit bij bovenhandse (werp) bewegingen. Dit geeft direct pijnklachten in de schouder.

Wanneer de schouder geheel uit de kom schiet merkt u dat direct, er is meteen veel pijn en de schouder kan in geen enkele richting meer pijnvrij bewegen. Meestal moet deze dan op de spoedeisende hulp in de kom worden gezet. 

Behandeling

Een operatieve behandeling behoort vaak tot de mogelijkheden. Maar veel schouderklachten kunnen met goede pijnverlichting en juiste fysiotherapie succesvol behandeld worden. Op jonge leeftijd zijn wij geneigd om eerder een stabiliserende operatie aan u voor te stellen. Dit omdat de onze ervaring is dat de kans dat de schouder opnieuw uit de kom schiet erg groot is.

In deze folder leest u meer over de soorten behandeling, de voorbereiding op de behandeling en nazorg.