Behandeling van een prostaatvergroting

Bij het ouder worden kan de prostaat groter worden en de plasbuis afsluiten. Klachten van een goedaardige prostaatvergroting beginnen meestal met een vermindering van de kracht van de urinestraal.

Meestal wordt eerst geprobeerd om met medicijnen de prostaatklier te ontspannen of te verkleinen. Soms helpen deze medicijnen onvoldoende of heeft u te veel last van de bijwerkingen. Dan kan worden gekozen voor een andere behandeling. 

Behandelingen bij een prostaatvergroting zijn: 

Prostaatverkleining retropubische prostatectomie

Bij deze operatie wordt via een snede in de onderbuik het prostaatkapsel geopend en het adenoom (prostaatweefsel) uitgepeld. De operatie duurt zo'n 2 uur. Het verwijderde prostaatweefsel wordt voor de zekerheid altijd naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek, om te zien of er sporen van prostaatkanker aanwezig zijn. 

Prostaatverkleining transurethrale resectie

De uroloog neemt het prostaatweefsel weg dat een vernauwing van de plasbuis veroorzaakt. Dat wegnemen gebeurt via de plasbuis met een speciaal instrument (transurethrale resectie). De operatie duurt één tot anderhalf uur. 

Embolisatie (bloedvatbehandeling)

Een geheel nieuwe methode om de obstructie van het prostaatweefsel op te heffen, is met een bloedvatbehandeling. Deze methode heet embolisatie en deze wordt in nauwe samenwerking met de uroloog uitgevoerd door de interventieradioloog. Hierbij worden de voedende bloedvaten van het overtollige weefsel afgeknepen. Hierdoor ontstaat ruimte om gemakkelijker te kunnen plassen. Deze methode is nog nieuw. Uw uroloog kan u hier eventueel nadere informatie over verstrekken.

In deze folders vindt u meer informatie over de behandeling van een prostaatvergroting.