Prostaatechografie en/of prostaatpunctie

Met een prostaatechografie kan uw prostaat beter worden bekeken. Er wordt informatie verkregen over de grootte en de structuur van uw prostaat. Een prostaatpunctie wordt verricht om weefsel van uw prostaat te verkrijgen voor laboratoriumonderzoek.

De prostaat is een kleine klier die zich onder uw blaas en rondom het eerste gedeelte van uw plasbuis bevindt. De prostaat heeft een functie bij de productie van het zaadvocht. Vanaf ongeveer 30 jaar neemt de prostaat langzaam in grootte toe. Deze toename van grootte kan plasklachten veroorzaken. Daarnaast kan in de prostaat een kwaadaardige ontsporing optreden. Dit wordt prostaatkanker genoemd. 

Met een echografie kan uw uroloog een goede indruk krijgen over de aanwezigheid van dergelijke afwijkingen. Wanneer het nodig is, prikt de arts in uw prostaat om weefsel af te nemen voor verder onderzoek. Dit heet een prostaatpunctie. Met behulp van echoapparatuur ziet uw arts op een computerscherm precies waar hij prikt. Op die manier kan hij de plaats van de punctie nauwkeuriger bepalen dan wanneer hij uw prostaat alleen met zijn vinger voelt. Het onderzoek van prostaatweefsel kan nodig zijn om kwaadaardigheid uit te sluiten.

Meer informatie vindt u in de folder, die u via deze pagina kunt downloaden. U kunt ook onderstaande video over echografie van de prostaat bekijken. 

External video URL