Nekkraag

Voor de behandeling van uw nekletsel is in overleg met besloten tot een harde nekkraag.

Hoe werkt de harde halskraag?

U draagt een harde halskraag van het type Philadelphia. Deze kraag bestaat uit een losse voor- en achterkant, die u met klittenband aan elkaar vastmaakt. Als u de kraag draagt, is het bijna niet meer mogelijk om uw nek te bewegen. Dit is belangrijk, omdat de breuk anders niet goed kan genezen.

Wanneer draagt u de harde halskraag?

U moet de halskraag altijd dragen als u omhoog komt, omdat de belasting op de nek dan toeneemt. Doe de kraag om als u nog ligt. In het ziekenhuis oefent uw zorgverlener dit met u. Het is belangrijk dat u de kraag draagt volgens de regels. Als u dit niet doet is de kans groter dat de nekwervels verplaatsen. Dit kan leiden tot blijvende schade in de hersenen, omdat de druk op de zenuwen en ruggenmerg toeneemt. 

Wanneer mag de harde halskraag af?

Als u in bed ligt mag u de halskraag afdoen. Wanneer u plat ligt, wordt de nek bijna niet belast. U mag als u in bed ligt voorzichtig op uw zij draaien. Het is dan wel belangrijk dat u uw hoofd ondersteunt met een kussen, zodat uw rug- en nekwervels een zo recht mogelijke lijn vormen. Het hoofdeinde van uw bed mag maximaal 45 graden omhoog staan.

Meer informatie over de harde nekkraak leest u in de folder.

Nekkraag.pdf